Політика

Рецепти гуляш-комунізму — незмінні

Прем’єр Угорщини Орбан сказанув, що Україна ніколи не виграє цю війну, тому, бачте, треба сідати за стіл переговорів з путіним. Отримав, підневільний, відповідну відмашку від своїх кремлівських хазяїв. Але, зауважмо, як змінилася риторика — уже розглядають варіант перемоги України! Її заперечення в устах Орбана абсолютно ні про що не говорить! Бо сама Угорщина ніколи не перемагала: ні коли розпадалась Австро-Угорська імперія, ні коли мадяри були з Гітлером союзниками, ні коли загарбували Закарпаття, ні коли повстали проти комунії…

Ні навіть тепер, коли «героїчно» заборонили провозити через свою територію зброю для України, а Україна та світ стенули плечима та обійшлися без гуляш-комунізму…

Тепер — опа, яка несподіванка! — Угорщина уже не проти перевезення її територією зброї, але українські дипломати відверто сміються: це, кажуть, щоб ви бігом путіну всі маршрути передали?!

Коли президенту США Рузвельту доповіли, що Угорщина оголосила їм війну, він здивовано перепитав: а де ця країна розташована? А тоді спитав: хто нею керує? Йому кажуть:
— Адмірал Хорті.
— Отже, Угорщина – морська держава? – перепитує.
– Ні, — кажуть.
— Нічого не розумію — дивується президент США.

Подальшу долю Хорті і мадяр всі знають…

Але на Чернігівщині під час другої світової війни саме мадяри були найжорстокішими — про це свідчать спалення містечка Корюківка (7 тисяч мирних жителів), Єліного, Козарів та багатьох інших сіл і містечок. Але про це довгий час мовчали, щоб не порушити дружбу кремлівської камарильї з гуляш-комунізмом Яноша Кадара. Воєнні ж злочини не мають терміну давності.

Тому зараз Костянтин Іванов, президент Чернігівської регіональної торгово-промислової палати, виступив з ініціативою медіа-кампанії щодо викриття злочинів мадяр проти українців у часі другої світової війни. Для цього є свідчення очевидців, є книга-дослідження Віктора Моренця про суд на мадярськими офіцерами і є потреба правди.

Чернігівське товариство «Просвіта» імені Т.Шевченка готове взяти активну участь у цій кампанії. … Пригадую, як Мирослав Дочинець, письменник із Закарпаття, виступаючи в Чернігові, сказав: і ви живете в сусідстві з ордою, і ми. То є одна й та сама орда.

Василь Чепурний

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *