Політика

Розчарування і сподіванки «Рамштайну-6»

«Системи ЗРК будуть доставлені в Україну настільки швидко, наскільки ми фізично зможемо їх доставити. Це головний пріоритет, на чому ми зосередимося. Ми маємо намір надати системи, які є у нас і які доступні, які є в таких країнах, як Німеччина. Ми також намагатимемося забезпечити додаткове обладнання для тих систем, які вже зараз використовують українські війська», – заявив міністр оборони США Ллойд Дж. Остін на прес-конференції за підсумками зустрічі у форматі Рамштайн у Брюсселі.

Він зазначив, що «всі учасники сьогоднішньої зустрічі – 50 країн – зрозуміли турботу українців про безпеку своїх домівок і сімей».

… Щойно повернувся додому зі штаб-квартири НАТО і дуже розчарований. Остін Ллойд відмовився відповідати на мої запитання і в кінці прес-конференції виник невеликий скандал. Я сказав, що він дискримінує українських журналістів. Запитав у нього, що з ATACMS (Army Tactical Missile System). Вони перезираються поміж собою — відповіді ніякої. Значить ATACMS Україні не буде!

Перед цим «питання» задали 7 американських журналістів із пулу Пентагона. Одна журналістка з Франції, читала з папірця англійською зо дві хвилини. Я піднімав аркуш з написом «Ukraine» великими літерами. Модератор, генерал Пет Рідер, кивнув мені. Але натомість питання дісталось якомусь молодому журналісту з ICTV, який сказав, що «йому неспокійно, коли бомблять українські міста…».

У чудака спитали, як і чому йому дозволили поставити запитання Ллойду Остіну? Він відповів, що послав запитання у прес-службу Пентагона ще два тижні тому. Два тижні тому!!!

Колеги з Defence News i Associated Press сказали, що завтра поставлять Ллойду Остіну мої запитання від свого імені. Тож побачимо…

***
Тепер до всього — Велика Британія, Данія і Чехія нададуть Україні деякі системи протиповітряної оборони малої і сердньої дальності. Канада надасть нашим воїнам 500 000 комплектів теплого зимового одягу.
Ну, дякуємо і на цьому!

***
Брюссель, штаб-квартира НАТО, (13 жовтня 2022 року).
Засідання міністрів оборони країн учасниць НАТО. День другий… Підбиваємо підсумки вчорашнього дня. Засідання 50 міністрів оборони у форматі «Рамштайн-6», яке переназвали як засідання міністрів оборони «Контактної групи щодо допомоги Україні».

Отже! США наразі не готові надати Україні далекобійні ракетні системи MGM-140 ATACMS (Army Tactical Missile System) без пояснення для журналістів причин такої відмови. Подібна ситуація з системами протиповітряної оборони NASAMS. Нагадаю, що уряд США оголосив про закупівлю двох систем NASAMS у Норвегії для України ще в липні 2022 року «для захисту від крилатих ракет і літаків». Завершення цієї закупівлі мало займати кілька місяців. Але до цьго необхідне тривале навчання українських військових для користування системами NASAMS.

У серпні 2022 року США оголосили, що придбають додаткові шість одиниць NASAMS у рамках майже 3 мільярдів доларів військової допомоги, «щоб надати додаткові пріоритетні можливості Україні в середній та довгостроковій перспективі». За словами речника Повітряних сил України, українські війська розпочали системні навчання з використання систем NASAMS 6 жовтня 2022 року…

Тобто лише тиждень тому. Саме по цій причині США не можуть передати Україні системи протиповітряної оборони NASAMS, не навчивши українських військових користуватися ними.

Натомість, як вже відомо, Німеччина розпочала постачання в Україну своїх систем протиповітряної оборони IRIS-T. Україна вже одержала першу з таких чотирьох систем.

Не стоїть осторонь, як завжди, Великобританія і наскільки можливо швидко також розпочне постачання в Україну своїх систем ПВО. Яких саме і в яких кількостях — наразі британська делегація не оголошує. Данія і Чехія також пообіцяли Україні надати зброю для боротьби з російськими крилатими ракетами. Канада у найкоротші терміни поставить українському війську 500 000 теплого зимового одягу.

Сьогодні в зустрічі міноборони країн НАТО візьмуть участь міністр оборони Швеції Петер Гульквіст і міністр оборони фінляндії Антті Кайкконен. Міністр оборони України Олексій Резніков взяв участь у засіданні Контактної групи та провів двосторонню зустріч з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.

І на завершення дводенної зустрічі міністрів оборони НАТО та їх партнерів Олексій Резніков візьме участь у робочій вечері. Щодо прискореного членства України в НАТО — поки що не йдеться.

Ростислав Демчук із Брюсселя

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *