Політика

Ростислава Демчука перепросили…

США готові швитко створити в Україні ешелоновану систему протиповітряної оборони за допомогою американських систем 60-х років MIM-23 Hawk. В статті «Розчарування і сподіванки «Рамштайну-6» ми писали, що між українським журналістом Ростиславом Демчуком і шефом Пентагону Остіном Ллойдом відбулась словесна перепалка під час прес-конференції. Журналіст привселюдно звинуватив міністра оборони США у тому, що він не просто ігнорує, а дискримінує українську пресу…

Слово Ростиславу Демчуку:

«Наступного дня прес-служба Пентагону спробувала виправити помилку. Прес-служба Пентагону розташувалась нині у малій залі прес-центру НАТО, де і я ці дні працював. До мене підійшов офіцер прес-служби міноборони США і запропонував коротку зустріч із головою об’єднаного комітету начальників генеральних штабів США Марком Міллі, аби я поставив йому свої вчорашні запитання.

Нагадаю, я намагався з’ясувати у Остіна Ллойда, чи будуть і коли будуть постачатися в Україну дальнобійні ракети MGM-140 ATACMS (Army Tactical Missile System та системи ППО NASAMS.

Щодо ракет NASAMS — питання все ще в стадії ухвалення рішення. Стосовно систем протиповітряної оборони NASAMS, вони будуть поставленні в Україну після завершення українськими військовими навчання з їх управління, запевнив генерал Марк Міллі. Крім того додав: йдуть перемовини з українською стороною про можливість створення в Україні ешелонованої системи протиповітряної оборони з використанням американських військових зенітних ракетних комплексів середньої дальності MIM-23 Hawk.

За словами Міллі, США й Україна розглядають питання про створення в Україні інтегрованої системи протиповітряної та протиракетної оборони, в якій суміщатимуться системи малої i середньої дальності. Окрім США найближчими днями чотири системи HAWK поставить в Україну Іспанія.

Йдеться не про весь повітряний простір України, а про конкретні райони та об’єкти, які Україні потрібно захистити негайно і першочергово, пояснив американський генерал».

***
Що ж це за системи MIM-23 Hawk? Комплекс був прийнятий на озброєння США в 1960 році і з того часу неодноразово зазнавав модернізацій, які не дозволяли комплексу сильно застаріти та підтримували комплекс на рівні вимог часу. Проте, в 1994-му в Армії США його замінили на MIM-104 «Петріот». Остаточно експлуатацію комплексу в США було припинено в 2002 році.

Але зараз українці не мають великого вибору і не можуть бути дуже вибагливими. Треба брати все, що дають і усе, чим лише можна оборонятись.

І щойно!!!
Під час заключної прес-конференції генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив: «Ми надаємо паливо, зимовий одяг і медичне приладдя в рамках Комплексного пакету допомоги НАТО. У рамках цього пакету найближчим часом НАТО передасть Україні обладнання для боротьби з безпілотниками. Із сотнями засобів перешкод для дронів, які можуть допомогти зробити неефективними безпілотники російського та іранського виробництва».

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *