Політика

Самоврядування під столичним пресом

Пресконференція в інформаційному агентстві «Інтерфакс-Україна» інтригувала назвою: «Масові обшуки в Чернігові – політичний тиск на місцеве самоврядування». Журналістів скликали двоє міських голів, один із яких – столичний. Віталій Кличко, київський голова і лідер партії «Удар», почав розмову із тривожної статистики: «За останні кілька місяців місцеву владу Чернігова обшукували уп’ятеро частіше, ніж за останні шість років». Це, за визначенням, пана Кличка, не просто політичний тиск, а «диверсія» центральної влади.

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко проілюстрував думку свого столичного колеги. Під час кожного такого «візиту» «масок-шоу» на комунальні підприємства Чернігова звучить так чи інак одна фраза: «У Чернігові чудові, упорядковані сквери, парки і дороги, але ваш мер багато говорить…» Замовники «масок-шоу» відомі, пояснює чернігівський міський голова. І мотиви також, вони прогнозовані і, звісно ж, політичні.

«Так, я не мовчу, – пояснює Чернігівський міський голова, – що комусь дуже муляє незалежний мер, обраний людьми. Муляє, що я виконую зобов’язання перед виборцями, а не перед Офісом Президента України. Говорю про несправедливий розподіл бюджетних коштів між регіонами. Прямо кажу, що рідне Президентові місто отримує з державних фондів мільярди, а нерідний йому Чернігів має нуль. Заявляю, що влада перекладає відповідальність за розв’язання проблем з тарифами на місцеве самоврядування. Кажу, що страждають і бюджети громад, і люди. Не мовчу про спроби усунути мене від виборчого процесу на 206-му виборчому окрузі, а натомість «слуги» вже готують на округ свого «парашутиста», «свою людину».

Ось саме за таке велемовство чернігівський міський голова і отримав 55 обшуків за один лише місяць. І це, схоже, не межа… За словами Владислава Атрошенка, все почалося з липня минулого року, коли після Форуму єдності в Чернігові вони разом із Віталієм Кличком підписали меморандум про об’єднання зусиль та спільну участь у виборах.

Віталій Кличко підсумував: «Ми обрані людьми, і, обстоюючи основоположні принципи місцевого самоврядування, маємо керуватися виключно буквою закону. Саме так ми й чинимо. А за всю неправду і сваволю відповідатимуть ті, хто сьогодні з волі випадку на вершині владної піраміди, але забули, що вона не є довічною, не передається у спадок».

Сергій Вржижевський,
студент Інституту журналістики
Київського університету ім. Бориса Грінченка
«ГРІНЧЕНКО-інформ»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *