Політика

Серйозна допомога із Німеччини

Напевно, щось у лісі здохло! Німеччина надала Україні можливість напряму замовляти зброю у німецьких виробників. Окрім лідерів Туреччини, США і Великобританії канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив президенту Володимиру Зеленському, що Німеччина готова бути гарантом безпеки України.

Водночас Німеччина надала Україні можливість напряму замовляти зброю, амуніцію і продукцію військового призначення безпосередньо у німецьких виробників, а уряд Німеччини повністю профінансує ці замовлення. За інформацією впливової газети «Süddeutsche Zeitung», уряд має перелік озброєнь на суму близько 300 мільйонів євро, які можуть бути доставлені Україні в найкоротші терміни. Це не зброя та обладнання зі складів Бундесверу, уточнює «SüddeutscheZeitung», а товари, які німецькі виробники можуть доставити негайно або без попереднього повідомлення.

підземка в м. Дюссельдорф

Міністерство оборони Німеччини запросило такий список після того, як уряд пообіцяв подальшу військову допомогу на запит України. Сам Бундесвер вже надав протитанкові та зенітні ракети, деякі зі старих запасів NVA, але буде поставлена і додаткова зброя.

Список включає близько 200 товарів. За інформацією SZ, це 2650 протитанкових ракетних систем типу «Matador» вартістю близько 13 мільйонів євро та 18 розвідувальних безпілотників, які можуть бути доставлені в Україну негайно. У списку також міномети, кулемети, 3000 комплектів приладів нічного бачення, тисячі захисних жилетів і касок. Крім того: вісім наземних радіолокаційних пристроїв спостереження та інші системи для повітряного спостереження, незахищені та захищені транспортні засоби, від автобусів до броньованих позашляховиків.

Для України цей жест Берліна є важливим також у політичному сенсі — рука допомоги Україні і сигнал Росії. Адже за часу сумнозвісної Меркель таке ніколи б не трапилось. А тут… Можливо і Франція спохопитьтся хоча б якось не словом, а ділом підтримати Україну?

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *