Політика

Що буде після виборів у Білорусі?

Років чотири тому я був у Мінську під час протестів у День незалежності. Але не совковий від Лукашенка, а той справжній День незалежності, який Лука скасував, прийшовши до влади. Я домовився про зустріч з правозахисницею. Коли приїхав на місце – її там не виявилося…

Почав розпитувати.
Якісь люди мені сказали, що її заарештували. Я тоді здивувався: «Чому ви дозволили, щоб її заарештували?». Білоруси тоді боялися боротися з міліцією. Їх менти тупо хапали, а вони не протидіяли.

Після того я був у кількох судах, де розглядали справи затриманих. Протоколи були написані, як під копірку. Затримані махали руками, матюкалися і опиралися правоохоронцям, коли ті їх заарештовували.
Протестувальники отримували або до 15 діб відсидки, або великі штрафи. Цікаво що протестувальники в судах розмовляли білоруською, а судді — російською. Хоча білоруська там одна з двох державних, але судді нею не володіли.

Здається, нині білоруси перестали боятися.

Бійки з ментами відбуваються по всій країні. Дуже схоже на те, що в них почався наш 2013 рік. Чи він закінчиться усуненням від влади диктатора — подивимось.

Але наші побоювання не є безпідставними стосовно того, що до влади там прийде ще більш промосковський діяч. Або що Росія введе туди війська. Останнє малоймовірно через наявність санкцій за війну в Україні. Але остаточно я такий варіант все ж не став би виключати.

Юрій Луканов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *