Політика

Цинізм, гарно упакований

Дональд Трамп боїться Росії і тому для вгамування імперського шалу готовий віддати Путіну шмат України. Але, виявляється, Дональд боїться й українців також. Врешті, хто сказав, що скандал із шантажем Києва (ми тобі гроші – ти нам компромат на сина Байдена) Дональд забув. Коли українські реалії тебе приводять до імпічменту, таке навряд чи забудеш.

І зараз Трамп тремтить від того, що українські хакери помстяться кандидату від республіканців за блокування допомоги Україні в Конгресі. Помстяться саме на виборах. Сфальшують результати. Не Росія, а Україна. З Росією у Дональда проблем немає — ті підтримають. Як із кулуарних перешіптувань штабістів Трампа ця фобія випорснула до публіки? А ось як.

Майкл Вітлі (той що на фотці з Дональдом) обраний Трампом головою Республіканського національного комітету (РНК), поставив Україну в один ряд з Китаєм та Іраном, коли перераховував “агресивних” супротивників США в програмі “Недільні ранкові ф’ючерси” на телеканалі Fox News.

“Бездарне лідерство Джо Байдена показало Китаю, показало Україні, показало Ірану, що вони можуть почувати себе вільно і бути набагато агресивнішими на світовому фронті, аж до того, що навіть спробують втрутитися в наші вибори тут”, — сказав Уотлі в неділю ведучій Марії Бартіромо.

Тобто один із найближчих штабістів Доні зарахував нас до вісі Зла. Це добре. Такий публічний камінг-аут трампістів викликав у США гомеричний регіт. От один із коментарів в журналі Ньюзвік: ми гадали, що команда Трампа слабо орієнтується в міжнародних справах. А, виявилося, що не орієнтується абсолютно.

І от ми чекаємо 9 квітня, коли спікер-трампіст Майк Джонсон збере після канікул Палату представників Конгресу і оголосить свій законопроект допомоги по Україні. Те, що там буде не допомога, а кредит – це очікувано (ініціатива Трампа), але туди Джонсон вже тягне і бізнес інтереси спонсорів республіканців – експортерів зрідженого газу. Як відомо, кілька місяців тому за розпорядженням Байдена уряд призупинив “з екологічних причин” видачу ліцензій на експорт цього продукту. А це десятки і десятки мільярдів втрачених прибутків улюблених трампівських техасців.

Так от Байдену буде виставлено публічно (уже виставлявся кулуарно) ультиматум: або ти відміняєш заборону на нові ліцензії або Україна нічого не отримає. Навіть у кредит.

Я завжди, знаючи факти, казав: корупція в США має гігантські масштаби, просто корупція там обгорнута в красиві слова і гарні манери. І раптом все це зникло. Ні, не корупція. Нова ера в американській історії: цинізм і корупція уже нічого не одягають і не ховаються за правильні слова: ти нам – ми тобі.

Віктор Лешик

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *