Політика

Вістки із саміту НАТО у Вашингтоні

Тональність задав новий прем`єр Великобританії Кір Стармер, який у піку Білому дому заявив, що його країна надає Україні дозвіл бити своїми ракетами Storm Shadow по усій території Росії, її віськових об`єктах та інфраструктурі без обмежень. Прем’єр Британії додав, що ці ракети мають застосовуватися відповідно до міжнародного гуманітарного права в оборонних цілях.

“Але саме Україна має вирішити, як їх використовувати в цих оборонних цілях”, – зазначив Стармер.

Такої ж позиції дотримується низка європейських країн з числа НАТО, зокрема, Норвегія, Швеція, Данія, Нідерланди…

Натомість позиція Білого дому залишається невизначеною. Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі заявив журналістам, що Сполучені Штати Америки не готові зняти усі обмеження для України бити американською зброєю по території Російської Федерації.

Позиція Білого дому суттєво різниться з позицією низки членів американського Сенату і Конгресу на чолі зі спікером Палати представників конгресу США Майком Джонсоном, які вважають, що Київ має повне право бити американською зброєю по військових цілях на усій периторії РФ без обмежень.

Натомість усі лідери країн НАТО проявили єдність стосовно того, що Україні необхідно надавати більше військової, фінансової і гуманітарної допомоги. У цьому контексті президент Румунії Клаус Йоганніс піддав суворій критиці своїх колег по Альянсу. Він заявив, що країни НАТО надали лише половину від тієї допомоги, яку обіцяли передати Україні для захисту від російських агресорів.

“Що стосується допомоги, яку ми всі надаємо Україні, я думаю, що настав час бути реалістами, ми надали близько половини того, що обіцяли. І цього недостатньо. Якщо ми хочемо, щоб Україна перемогла, ми повинні допомагати більше”, – наголосив президент Румунії. Крім того, він заявив, що у спільній заяві за підсумками саміту НАТО буде оголошено про намір посилити протиповітряну оборону вздовж східного флангу альянсу.

І тепер про сакраментальне – членство України в НАТО. Воно і досі залишаєтся досить туманним. Вступ України в НАТО можливий лише після перемоги України у війні з Росією. Такий висновок випливає з просторих заяв Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга.

Після завершення війни Україна має отримати достатні спроможності для стримування агресії з боку Росії, а також гарантії безпеки, кращою з яких є стаття 5 Вашингтонського договору, тому кінцевою метою переговорів та дій НАТО у співробітництві з Україною є членство України в Альянсі.

“Ми бачили тенденцію поведінки Росії, коли вона раз у раз шматувала Україну. Якщо ми матимемо нове припинення вогню, нову угоду, тоді ми маємо бути фундаментально впевнені, що все це зупиниться там, де буде визначена ця лінія. Коли бої зупиняться, ми маємо забезпечити, щоб Україна мала спроможності стримувати подальшу агресію Росії та мала безпекові гарантії. Безумовно, найкращими та найсильнішими гарантіями безпеки буде стаття 5. Тож я переконаний, що кінцевою метою цих переговорів є членство України в НАТО”, – зазначив Столтенберг.

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *