Політика

«Вимагай неможливого — отримаєш максимум»

Власне, у цьому вже немає ніякого державного секрету. Пункт плану Зеленського з проханням уже зараз запросити Україну до НАТО обговорюють всі, кому клавіатура і мікрофон доступні. Як завжди, у нас найбільш балакучі папєрєднікі: не так, не туди, і хіба ж без вазеліна таке можна робити…

І дурному, зрозуміло, що до кінця каденції Байдена нас в НАТО ніхто не прийме. Але запросити до НАТО Байден може. Так, вступ до НАТО офіційно починається з запрошення держави-кандидата до переговорів про членство. Це запрошення надходить після того, як Північноатлантична рада (найвищий керівний орган НАТО) ухвалить одноголосне рішення про готовність країни приєднатися до Альянсу.

Але ініціювати таке запрошення від імені США Байден може. Це був би колосальний політичний крок вперед за своїм значенням ситуативно не менший, ніж надання ракет і дозволу бити по території Росії.

Команда Зеленського, очевидно, розуміє, що дідусь Джо на такий крок-запрошення просто не здатний. Він точно відмовить. Але є відомий в історії вислів “вимагай неможливого — отримаєш максимум”. От цей максимум якраз і є отримання дозволу від Вашингтона бити ракетами американського і британського виробництва по рф.

Винесення дискусії про ракети в публічну площину можливо має на меті спонукати Путіна до відходу від ультиматумів і реального дипломатичного процесу. Власне, ми вже бʼємо чеськими «Вампірами» (і давно) по Бєлгороду.

Очільники МО Франції, які теж надали свої ракети, говорять: нам взагалі ніяких дозволів від Вашингтона не потрібно. Це насправді велика психологічна гра. Ціль її – змусити Путіна приземлитися.

Віктор Лешик

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *