Політика

Європейські перспективи України. Погляд із Брюсселя

Фото, де президент України Володимир Зеленський підписує офіційний запит країни на вступ до ЄС, були гарячими темами по всій Європі. Таким самим було його відчайдушне прохання, опубліковане раніше в його Telegram-каналі, щоб ЄС дозволив Україні приєднатися до блоку за новою, спрощеною процедурою.

«Ми просимо Європейський Союз про негайнe приєднання України до Євросоюзу за новою спеціальною процедурою. Наша мета – бути разом з усіма європейцями і, головне, бути на рівних. Я впевнений, що це справедливо. Я впевнений, що ми цього заслуговуємо. Я впевнений, що все це можливо».

Український запит підтрималa ціла низка країн-членів ЄС, переважно колишні країни Варшавського договору. Були овації в окремих інституціях Європейського Союзу, але разом з тим і неоднозначна реакція з боку декотрих країн. Зокрема Угорщини і Нідерландів.

Президент Європейської ради Шарль Мішель сказав, наприклад, що між країнами-членами Європейського Союзу є «різні думки» з цього приводу, але пообіцяв обговорення цього питання, підкресливши, що ЄС вже має «дуже потужну» угоду про асоціацію з Україною, яку «можна було б посилити». Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн також зауважила, що «з часом Україна справді стане однією з нас. Вони одні з нас, і ми хочемо, щоб вони були серед нас». Однак фраза «з часом» багатьох засмутила.

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок також відреагувала з поміркованим ентузіазмом: «ЄС завжди був будинком з відкритими дверима» та «Україна є частиною європейського дому», однак «вступ – це не те, що можна завершити за кілька місяців, але передбачає інтенсивний і далекосяжний процес трансформації».

Процес зазвичай займає багато років (десятиліть), поки завершиться, але те що сталося з Україною, російське вторгнення, призвело до руху ті проукраїнські сили в Європі, які вже важко зупинити. Тепер знову, здається, настав час для ЄС обрати сторону України, як це було, приміром, з нейтральними Швецією і Фінляндією. Зараз вони є членами Євросоюзу. Але поряд з Україною у черзі на вступ до ЄС стоять країни Західних Балкан: Албанія і Північна Македонія. Проте Албанія і Північна Македонія у кращій стартовій позиції, ніж Україна. Обидві вони є членами НАТО та давно вже набули статус «країни-кандидата у члени ЄС».

Проте навіть Сербія, (поки що) вірний союзник Росії, принаймні проголосувала за резолюцію Генеральної Асамблеї ООН, яка засуджує напад Росії на Україну, оголосивши, що країна «віддавна дотримується принципів територіальної цілісності та політичної незалежності держав», навіть попри те, що Белград не приєднався до списку країн, які вводять санкції проти Росії.

Тому в України є підстави для стриманого оптимізму щодо спрощеної процедури вступу до ЄС, бо тепер усі розуміють, що українці за це заплатили надзвичайно велику ціну!

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *