Політика

За лаштунками візиту Блінкена

Слідкую тільки за головними подіями. Або тенденціями в головному. Поміж них — широко коментований візит Держсекретаря США Ентоні Блінкена до Китаю. Чимало хто пише про нульові результати поїздки. Від дипломатів взагалі годі чекати миттєвих результатів. Справа дипломата приїхати і грамотно комплексно викласти позицію керівництва країни щодо рівня стосунків або щодо конкретної назрілої проблеми.

Ентоні Блінкен, звісно, не Генрі Кісінджер — поміж іншого творець геополітичної економічної химери Кимерики (Китай + Америка). Але саме Блінкену доведеться демонтувати монстра, породженого фантазією політиків Холодної війни — щоб ослабити й ізолювати СРСР слід через торгівлю якомога щільніше прив’язати інтереси Китаю до співробітництва з США і з західним бізнесом в цілому. При цьому не ставити жодних умов щодо зміни комуністичної ідеології й риторики, тобто такий собі спосіб вестернізації через зростання економіки.

Що ж доктору Кісінджеру-Франкенштейну вдалося реалізувати свій задум. Тепер невідомо, як того, зліпленого з різних шматів, гомункулуса приборкати.

Зрозуміло, що сам Китай ні до візиту Блінкена, ні після нього нічого змінювати не хоче і не буде. Китай все влаштовує — він завалює своїми товарами ринок США і вимагає зняти всі обмеження; завалює мізки американців дешевою і вкрай небезпечною отрутою-наркотиком фентані́лом, нацьковує свого пса — Росію на блок НАТО і ЄС, які заважають Китаю встановити свою гегемонію в Європі, і постачає тому псові все необхідне для продовження загарбницької війни в Україні.

Тобто все йде за планом Пекіна — на фоні проблем, створених Росією для світового порядку, той самий світ вже забув (і в цьому був задум Пекіна) про 30 трильйонів економічних збитків, завданних пандемією, яка поширилася з лабораторій КНР. А у США і Заходу свого плану у відповідь просто не існує — головне зберегти все так, як було до 2014 року.

Зберегти й повернутися не вийде. Хиже комуністичне око давно помітило: єдина наддержава уже не та — навіть масове виробництво вкрай необхідної зброї у себе неспроможна налагодити. Залишки сили США можна розсмикувати на Росію, Йємен, на захист Ізраїлю.

Мені стало видаватися, що після потужної ракетної атаки Ірана на Ізраїль в США і в Європі стали прозрівати — Росія і Китай — це одне ціле, їхні дії скоординовані, й фінансово-технологічно забезпечені. Хитрими пасами дипломатів вже не вдасться зруйнувати цей дует, а тим більше нацькувати їх одне на одного.

Отже протистояння неминуче. На разі лише у форматі Холодної війни, проти чого, звичайно, ж волає МВФ і глобальні фінансові спекулянти — для них торгівля і ВВП-понад усе.

При владі у Білому Домі зараз якраз лідер, який добре пам’ятає що таке Холодна війна. І якщо члени команди Байдена активно включаться в цей формат і чорне назвуть чорним (як Рейган СРСР — імперією зла) можуть і на виборах перемогти, і нарешті почнуть серйозні дії по спрямованій деградації економіки дуету КНР-РФ.

Віктор Лешик

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *