Культура Політика

Журналістика припоРОШЕНа преамбулами

Ця «журналістка», схоже, погано вчилася. Перед незграбно зіпленим запитанням президенту Зеленському вона виголосила цілу преамбулу про «нещасну» долю і «5 каналу», і «Еспресо ТБ», і сотні журналістів, які залишились без роботи… а вже потім озвучила запитання. Де її так вчили ставити запитання? На закиди пана Арьєва відповідаю: ні, я не лектор-аматор. Перед тим, як викладати журналізм (журналістику) в університетах Європи, я закінчив романо-германістику у Чернівецькому університеті, журналістику у Львівському університеті, Міжнародну журналістику, міжнародні відносини і дипломатію в Університеті Лювен (Бельгія), рік спецкурсу журналістики у Чікаго (США); працюва багато-де…

Але головний принцип професійного журналіста — налаштувати до себе особу, якій ти ставиш запитання, якщо ти хочеш одержати максимально інформативну відповідь. Однак, журналістка почала не з запитання, а з довгої преамбули про те, що… «5 канал» такого то числа вимкнений з ефіру, сотні журналістів без роботи, олігархи… але я не про це…» .

Якщо це все запитання, то Зеленський мав би відповідати по пунктах: чому вилучили з мережі трансляцію «5 каналу», чому вилучено з трансляції «Еспресо ТБ» і так далі…

Професійний журналіст ставив би запитання так:
– Ви шкодуєте, що не дослухались до попереджень США і Великобританії про ймовірність повномасштабного наступу Росії?

НАТО тут тупо ні при чому! НАТО попереджень не робило жодних. Жозеп Боррель заявив, що посольства країн ЄС залишаються в Києві. А 27 країн ЄС — це більшість у НАТО.

Далі, перехід до Баканова … От якби питання прозвучало:
– Шеф СБУ попереджав вас про небезпеку?

Це була б інша справа. А так… «ваш шкільний друг» і так далі… запитання розмилось. То якої відповіді чекала ця горе-журналістка? У журналістиці є правила, принципи і логіка. А не змішувати все докупи. Ти або ставиш президенту конкретні запитання, або розповідаєш про своє «тяжке дитинство».

Пригадую подібний випадок з Генсеком НАТО Манфредом Вернером. Журналіст з Близького Сходу. Він також почав про Афганістан, Іран, Туреччину, їхні відносини…. Манфред Вернаер відповів: «Дякую за короткий курс історії про відносини між країнами БС… Наступне запитання». Але вже до якогось іншого журналіста.

Ростислав Демчук

1 Коментар

  1. Олександр

    Замітка непогана. Але журналіст із цілою низкою навчальних закладів за плечима міг би придумати й кращий заголовок. Причім тут Рошен? Лиш при тім, що Порошенко, як і Зеленський, робить ставку на ТБ, а на ТБ бачимо, які журналісти. І ця дівчина зовсім не щось незвичайне для мовленнєвої, а не писаної журналістики.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *