Спорт

З ким Усик один народ?

Перемога Усика над Джошуа викликала запеклі дискусії, знову максимально актуалізувавши проблему ставленя соціуму до різних форм української ідентичності. В той час, коли весь світ без заперечень визнає Усика українцем, в Україні з того приводу точаться суперечки.
Хіба не парадокс?
Парадокс!

Але кожен парадокс при критичному аналізі знаходить своє пояснення. І нам, як нації, щоб рухатись уперед, КРИТИЧНО НЕОБХІДНО відповісти на кілька питань серед яких: побудова стратегії ставлення до МАЛОРОСІЙСЬКОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ – є вкрай важливим.

Не сприймаючи малоросійство як предтечу модерної (антиімперської) української ідентичності, ми маємо відмовитись від Котляревського, Гоголя, Квітки- Основ’яненка. Того ж Шевченка, що тільки вимріяв українську націю у своїх творах за допомогою інших видатних малоросів, що творили велич тогочасної російської Імперії.

Усик, попри спортивниїй суперуспіх – людина що тільки шукає власну ідентичність. Це можна зрозуміти з його спорадично-рефлексивних рухів то в бік російського православ’я, то в бік козацької естетики (що до речі не суперечить одне одному в парадигмі малоросійської ідентичності). Але українська мова на прес-конференції та козацька рок-балада на вихід перед боєм дали добрячого стусана шанувальникам «русскаго міра», підсиливши захват в українському таборі.

Кажуть, що навіть російський пропагандист Салавьйов уже записав Усика в «русскіє спортсмєни». Як так? Прапор український, гімн український, вуса українські і, навіть, мова українська, а «спартсмєн русскій»? А отак! Гібридна концепція «русскаго міра» автоматично записує людєй з малоросійською ідентичністю в «русскіє люді», хочуть вони того чи ні.

В той час як українці сумніваються…

Тут, панове, питаня стратегічного порядку: кому малороси більш братній народ – українцям чи росіянам? Якщо вони один народ з росіянами (як каже Путін), то незабаром кордони Росії намалюються десь по Дніпру. Якщо малороси братній народ українцям, або це питомо українська ідентичність, то маємо шанси відвоювати Донбас і Крим.
Як, зрештою, це вже неодноразово бувало в нашій історії: за прихильність православного козацтва змагалися і поляки, і московити, і турки з татарами.

За допомогою видатних малоросів Росія двічі ділила Польщу. Малороси ту ж імперію почали розвалювати.

Тож резюмую і ставлю питання: З КИМ УСИК ОДИН НАРОД?

Антін Мухарський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *