Суспільство

Чотири типи офіцерів

«Є чотири типи офіцерів. Перший – дурні та ліниві. Вони нікому не нашкодять. Другий – працелюбні та розумні. З них виходять чудові офіцери генштабу, і є гарантія, що вони все зроблять правильно. Третій – працелюбні та дурні. Вони становлять загрозу і їх слід одразу звільнити: через них багато непотрібної роботи всім іншим. Нарешті, є розумні та ліниві. Вони підходять для найвідповідальніших посад» — Еріх фон Манштейн.

Оригінальна цитата належить іншому німецькому генералу Курту фон Хаммерштейн-Екворду. Генерал-полковник Хаммерштейн обіймав високі посади у рейхсвері напередодні приходу до влади Гітлера. У 1930 році він став командувачем сухопутних військ. Покинув пост у 1934 році, через рік після того, як Гітлер обійняв посаду рейхсканцлера. Вважався переконаним противником Гітлера і взяв участь у кількох змовах з його повалення.

Оригінал цитати звучав так: «Я розрізняю чотири види. Є розумні, працьовиті, дурні та ліниві офіцери. Найчастіше зустрічаються дві категорії. Одні – розумні та працьовиті, тих – до Генштабу. Інші дурні та ліниві; вони складають 90% будь-якої армії і придатні для рутинних завдань. Той, хто розумний і в той же час лінивий, претендує на вищі керівні посади, тому що він приносить ясність розуму і волю для прийняття важких рішень.Треба остерігатися того, хто водночас дурний і працьовитий; на нього не можна покладати відповідальність, тому що він завжди буде створювати неприємності».

Себастьян Перейра

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *