Суспільство

Гаражна бесіда про війну і мобілізацію

Корисно спілкуватися з людьми, не втягнутими в політичні і в навколополітичні дискусії. Інколи ставлять такі прості і водночас неймовірно заковиристі запитання, що ого-го, як доводиться задумуватися. От вчора автомеханік-гаражник Сашко запитує: а чому ми не оголосили росії війну? Війна є, воєний стан є, а війну влада не оголосила? Тоді чому мобілізують?

Направду, це не я мав би відповідати на такі питання, а ті, хто не вилазить зі студії телемаратона. Сашкові без юридчних вивертів по-простому спробував відповісти: ти живеш у багатоповерхівці чи у своїй хаті?
— У хаті, що ще дід будував…
— І сусіди є?
— Аякже, у нас такий навіть свій по-старому куток в селі, дружно живемо.
— От, уяви, що вночі на ваш куток напали бандюги. Вдерлися в сусідню хату, звідти гвалт, крики твоїх знайомих? Ти що робитимеш?
— Візьму дробовик, розбужу інших сусідів, підемо подивимося, що там і як?
— А в поліцію подзвонити?
— Та можна і в поліцію, та доки вони розчухаються, то тут всіх повбивають…

От так кажу Сашкові і з війною, що 24 лютого минулого року прийшла. Хапали все, що можна і всіх, кого встигли зібрати, щоб відбитися. І ще відбиваємося…

Сашко призовного віку — 34 роки. Такі, як він, не рвуться на фронт. Бояться. Довкола уже стільки могил і безруких-безногих. Війна за 600 км від дому, тому і шукає морально-юридичну відмазку: ну, влада ж війну не оголошувала…

Предивна юридчна ситуація: у нас ніде в Конституції не має слова «війна». Є поняття “воєнний стан”, а війни немає. Тобто очевидне не обгорнуте юридично. Власне, не тільки у нас немає в Конституції терміну “війна”. Так практично у всіх демократичних країнах і навіть в росії. Всі, засновуючи свої держави, декларують своїм сусідам і світу: ми – мирна країна, але маємо право на оборону, якщо на нас нападуть. От тому Путін війну і геноцид українців називає СВО – спеціальна військова операція. Вигадав собі і своїм рабам нападника – НАТО, і напав на країну, яка не є в НАТО. Логіки ніякої, але юридичний бік, як вважають в Кремлі, дотримано.

А ми маємо не вигадану, а абсолютно реальну агресію сусудів із захопленням наших земель, з депортацією наших людей, розстрілами і катуванням мирного населення. І вже під цю агресію і ухвалені відповідні законодавчі акти.

А ще приятель Сашка, який теж не рветься в армію, такий цвях забив: ото читаю, що вже в ЗСУ чи мільйон чи мільйон триста мобілізованих. І от знайомий, що повернувся без ока із ЗСУ сказав: всіх, хто не виїхав, заметуть… Навіщо? А хто тут буде працювати? Ті ж машини ремонтувати — ми, до речі, нашим землякам-військовим або зовсім безкоштовно або по смішним цінам ремонтуємо. А ще свояк показав (десь знайшов) – у нас уже армія більша, ніж в Китаї. Но ми ж не китайці. Нас не мільярд.

До речі, прийшов учора додому, пошукав скільки в тому Китаї у війську. І таки-так — менше, ніж у нас: станом на 01.01.2023 року загальна чисельність Народно-визвольної армії Китаю складала 923600 військовослужбовців. 611400 з них – військовослужбовці строкової служби.

Віктор Лешик

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *