Суспільство

Григоріанський календар і Юнг

Вчорашній день є надзвичайно показовим для України в сенсі впровадження реформ та їх темпу. Вже тривалий час в інформаційному просторі України панівною(!) є тема про святкування Свята Різдва за Григоріанським календарем.
Ось і є рішення влади про 25 грудня як святковий день.

Але в побутовому житті країни разючих змін не відбулося, хоча, за попереднім інформаційним тлом, могло скластися враження, що відбудеться щось надзвичайне. Власне, насправді, так воно і є, лише зміни ментальної частини життя мають іншу інерцію впровадження.

Це ж стосується і реформ, особливо їх антикорупційної складової, яка торкається глибоких ментальних коренів населення, «істин крові» за Карлом Юнгом. При цьому, антикорупційна тема в інформаційному просторі також є панівною.

Тому не варто зчиняти істерик щодо «результатів» реформ «вже завтра». Варто знову пригадати Карла Юнга:

«Одна з найбільш фатальних соціологічних і психологічних оман, на які настільки щедрим є наш час, – ідея, ніби, починаючи з деякого моменту, щось може радикально змінитися, наприклад, людина раптом докорінно перетвориться, чи буде виявлена формула або істина, що відкриває абсолютно нові горизонти, тощо.
Але якщо коли-небудь щось в корені змінювалося або навіть поліпшувалося, то це завжди бувало дивом.
Відхід від істин крові породжує невротичне занепокоєння – те, чим прямо-таки по самі вуха сита нинішня людина. Занепокоєння породжує втрату сенсу, а втрата сенсу життя – душевна хвороба, ще не усвідомлена нашою епохою у всьому обсязі й у всіх своїх наслідках».

Карл Густав Юнг, «Душа і смерть».

Валентин Ткач

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *