Суспільство

Не стало Зої Краснодемської

Цієї ночі перестало битися серце відомої журналістки Зої Краснодемської. Для всіх, хто добре знав Зою Іванівну, ця звістка стала приголомшливою, несподіваною, неймовірною.

Адже лиш недавно ми вітали її з 66-річчям.
Її день народження припадав на переддень річниці комсомолу – 27 жовтня. І в пору нашої спільної праці в редакції неповторної чернівецької обласної «Радянської Буковини», ми завжди голосно відзначали цей день як Зоїн!

Більшої оптимістки, порадниці й розрадниці, яка за будь-яких обставин завжди готова була допомогти, виручити, заступитися, підняти настрій, вселити віру, взяти відповідальність на себе, я не знав і не знаю з усього нашого непростого журналістського цеху.

Від батька-подолянина і матері-донечанки вона успадкувала добре серце, світлу душу, талант до слова й жагу до правди.

Сформована у вільнолюбивому Солотвині, вибрала 17-літня Зоя Жураківська журналістику. Не як професію, а як групу крові, як спосіб мислення і дії. Прийшла її здобувати до Львова у 1970-му, після страхітливого погрому шістдесятників і повсюдного «закручуванням гайок» ідеологами радянської імперії. Там зустрілася з таким же романтиком і правдолюбцем Володимиром Краснодемським. І назавжди пов’язала з ним свою долю.

До Чернівців на роботу я приїхав у пору, коли прізвище двох молодих талановитих журналістів Краснодемських вже було на слуху в цілому краї. Відтоді наші професійні й життєві дороги закручувалися й випрямлялися поруч. І якось в унісон.

Працювали разом в одній редакції, а із Зоєю – і в одному відділі, дружили сім’ями (наші донечки народилися в один місяць і рік, навчалися на сусідніх факультетах у Київському університеті).

Майже одночасно ми переїхали з Буковини до Києва. Володя, як кращий власкор колишньої «Радянської України», був запрошений у штат цієї головної на той час газети України на посаду завідувача одного з провідних її відділів — культури, а Зоя незабаром стала провідною журналісткою «Радянської Освіти» часів редакторства незабутнього Ігоря Лубченка.

Згодом Зоя Іванівна перейшла в штат «Урядового кур’єру», де упродовж багатьох років уже не відточувала, а стверджувала своє перо як вправного журналіста-аналітика і публіциста. Звання Заслуженої журналістки України — направду цілковито заслужене.

До отримання власного помешкання Краснодемські певний час мешкали в моїй квартирі. Час випробовував нас і наші характери. Але перший професіональний гарт, отриманий на Буковині, став у наших житейських долях визначальним. Може, тому й так виходило, що на столичних обширах, де все так масштабніше і так цинічніше, нові друзі, знайомі якось непомітно з’являлися, але так непомітно й відходили на задній план.

Краснодемські ж залишалися.
Бо з обох сторін ми стало сповідували ті професійні і житейські цінності, що набували разом у Чернівцях в далеку пору нашої журналістської юності.

Зоя Іванівна достойно і самозречено боролася з невиліковною хворобою. Вірила, що подужає її. Бо мала сильний тил в особі своєї родини. Та доля розпорядилася по-своєму…

Земля тобі пухом і Царство Небесне, дорога наша Зоїчко. Своїм високим житейським чином Ти заслужила бути саме там…

Заупокійна Молитва і Прощання із Зоєю Іванівною Краснодемською відбудеться в Патріаршому соборі Воскресіння Христового у Києві Української греко-католицької церкви (ст. м. Лівобережна, вул. Микільсько-Слобідська, 5) в суботу, 29 грудня, об 11.00 год.

Микола Тимошик

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *