Суспільство

Прості відповіді на складні питання від таксиста

Колись я аж два тижні працював у районній соціальній службі. За документами — психологом, а за фактом – інспектором. Ми з напарницею ходили по квартирах, так званих, неблагополучних сімей, дивились умови проживання й пропонували різні безкоштовні гуртки для дітей, путівки на відпочинок тощо.

Те, що я встиг побачити за цей час, не стало для мене шоком лише з тієї причини, що це мій рідний райончик, і я все це спостерігав раніше.

Квартири ми обходили за списками. Напарниця працювала у соцслужбі на той момент уже кілька років, тому в багатьох бувала раніше. Одного разу ми мали йти за адресою і вона ледь не молилася, щоб нам… не відчинили двері. Там жила жінка, яку позбавили прав на двох дітей, але вона знову народила. Очевидно, щоб отримати грошову допомогу від держави. Коли ми подзвонили в двері і назвалися, вона лише кричала «Забирайте, я ще народжу».

Я ось про що.
Тут одна істота зі «слуг» дозволила собі ділити людей на сорти і визначати якість дітей. Такий побутовий расизм, чи то нацизм, не знаю, як точніше назвати, притаманний багатьом нашим співгромадянам, проте не всі люди з такими поглядами обіймають відповідальні посади.

Як на мене, набагато доречніше обговорювати якість політиків та чиновників, щоб не доводилось обговорювати якість дітей.

І подивився повністю її зверення. Не знаю, що там вирвали з контексту. Здається, вже час зрозуміти, що варто висловлюватися так, аби потім не потрібно було пояснювати, про що саме йшлося. До речі, істота сказала, що не збирається вибачатися, і дуже вихваляла президента та очільника його офісу за сприяння в реалізації її грандіозних ідей…

Проблема, безумовно, існує, заперечувати це було б абсурдно. Як її вирішити? Не знаю. Мабуть, тому й не займаюся соціальною політикою. Одне знаю точно – не треба багато розуму на створення офісів простих рішень.

Прості відповіді на складні питання – як все забрати й поділити, кому голосувати й отримувати освіту, хто має право на життя та допомогу – вам дасть кожен таксист. Власне, ці таксисти вже очолюють міністерства та комітети.

Микита Лунін

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *