Суспільство

Захоплююся відчайдушними жінками!

У розпалі літня олімпіада в Токіо, і всі ми засинаємо і прокидаємося у надії. А якою важкою і трудовою стала «бронза» дзюдоїстки Дар’ї Білодід. Це була справжня битва з впертою японкою. Але Дар’я плакала від розпачу, як дитина, бо її мрія про «золото» олімпіади не збулася. Але ми віримо, що золоті медалі все ж ляжуть прекрасними кольє на лебединих шиях українок. Врешті, літаюча стрибунка Слава Магучіх може зреалізувати ці надії. Як і мушкетерка Ольга Харлан.

Я дуже захоплююся відчайдушними жінками.
Не стільки хрестоматійними — Марією Медічі, Жанною Дарк чи матір’ю Терезою, скільки приземленішими, реальнішими — Даля Грибаускайте, Ангела Меркель. І абсолютно захоплююся тими, хто народжує і виховує по п’ять, вісім, десять дітей, і тими, хто присвячує власне життя одній хворій дитинці. Вони всі звичайні, маленькі матері Божі.

Вражена такими знаковими жіночими постатями як Ліна Костенко, Леся Українка, Марина Цвітаєва, чиї рядки точніші, сміливіші і стрімкіші за чоловічі. І такими непересічними як Едіт Піаф, Тамара Гвердцителі, Алла Пугачова — світовими законодавицями моди у своєму божественному ремеслі.

Захоплююся відчайдушними, упевненими в собі жінками.
У цій моїй лінійці захоплень і Марлен Дітріх, Мерилін Монро, Єлизавета ІІ, Маргарет Тетчер, принцеса Діана — великі жінки сучасності. А ще її прикрашають такі талановиті відчайдушні жінки, як Меріл Стріп, Дженіфер Лопес, Джулія Робертс, Деммі Мур і Вуппі Голдберг, Ада Роговцева — справжні ікони стилю, пані, які щедро діляться з нами теплом та інтригою, своїми талановитими кіношними історіями. А чим був би світ без Коко Шанель чи Вів’єн Вествуд? Сірим дощовим провулком.

Захоплююся відчайдушними жінками.
Нашими снайперками, медсестрами, лікарками, котрі під ворожим вогнем захищають рідну землю, рятують солдатські життя. А нещодавно отримала шалений приплив адреналіну, прочитавши про те, що завершуються зйомки наступної частини знаменитого жіночого телесеріалу «Секс і місто» під назвою «І просто так…» з Сарою Джессікою Паркер, Крістін Девіс, Синтією Ніксон. Шкода, що тепер без Кім Кетролл. А там — діамантової глибини діалоги, неупереджене право на рішення, право на помилку, право на політ, священне право легковажити, залишаючись собою — гарною, сильною, цікавою, інтригуючою, скандальною, вразливою, неповторною. Це історії самоствердження і успіху, поразок і перемог. Це те, що в один момент захопило весь світ, змусило наслідувати характери, вчинки, стилі одягу. Тепер цим красуням трохи за 50, переконана, це теж важливий і прекрасний вік, час мудрості. Тож знову буде інтригуюче і щемно.

Захоплююся відчайдушними жінками.
І у години відпочинку, роздумів, спілкування з рідними, і коли стомлена, по вінця завантажена невідкладною роботою. Коли через важливі чи марудні справи, бюрократичні бар’єри, тривоги і неправедні суди не можу вчасно повертатися до своїх маленьких донечок, до двох пар моїх найулюбленіших оченят. І приходжу, коли вони вже сплять. Коли вихідні регулярно бувають робочими, коли тобі на голову, у буквальному сенсі, падає стеля у кабінеті і здається, що ти всього цього просто не витримаєш… Тоді я захоплююся відчайдушними жінками.

Ануш Балян

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *