Новини Політика

Європейська комісія «дає добро…»

Європейська комісія остаточно ухвалила рішення про надання Україні статусу країни кандидата для вступу в ЄС… Але це лише перший етап довгого шляху, аби стати повноправним членом європейської родини. Попереду ще саміт глав держав і урядів країн ЄС, який відбудеться у Брюсселі 23-24 червня. Є ще певна засторога щодо позиції Угорщини i Німеччини. Схоже, що Емануель Макрон, після відвідин Бучі не буде встромляти палки в колеса цього процесу.

Однак Угорщина може викинути «коника» і поставити умови перед Україною: надання якихось гарантій для угорської громади в Закарпатті. Тому, я, хоч і налаштований оптимістично, дочекаюсь результатів саміту Євросоюзу.

Що ж до засідання міністрів оборони країн НАТО, то Альянс, нагадаю, надаватиме Україні озброєнння, проте список потреб, які озвучив міністр оборони України Олексій Резніков, НАТО не в змозі дуже швидко виконати, але над тим працюватиме.

До того ж Альянс вирішив трикратно посилити свої рубежі на східному фланзі. У Польщу, Румунію, країни Балтії будуть надіслані британські, американські, німецькі, італійські підрозділи.

Щодо членства Швеції і Фінляндії в НАТО, то це питання стоятиме на порядку денному саміту, який відбудеться 27-28 червня у Мадриді. Швеція і Фінляндія домовляються з Туреччиною, аби та не ставила їм перепони у набутті членства. Після того як Фінляндія і Швеція стануть членами Альянсу, північно-західний фланг і схід Європи буде надійно захищений. Бойовим буфером залишається лише Україна…

На саміт НАТО у Мадрид запрошено і президента України Володимира Зеленського.

Ростислав Демчук із Брюсселя

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *