Хвиля Десни » 25 Липня, 2020

Daily Archives: 25 Липня, 2020

Ексклюзивна хвиля

«Червоній руті» – 50!

Published by:

13-е вересня 1970 року. Погожий сонячний ранок. Прекрасні в обіймах юної осені Чернівці, накинувши на свої рамена розкішну, золотом гаптовану, багряницю, задивилися у високе ультрамаринове небо! Я випурхнула з галасливого пташника — університетського гуртожитку, чарівною вулицею Федьковича – через міський парк імені Шевченка, який щоранку нагадує зелений концертний зал, проскакую стометрівку вулиці Леніна, сквер біля «обкому» і редакції «Молодого буковинці», Радянську площу – збігаю вулицею Франка, біля Ратуші (міської ради) повертаю ліворуч – на Театральну… З якої – по Університетській – на пари до університету.

Continue reading

Культура

Де була Коломацька козацька рада – під Полтавою чи на Харківщині?

Published by:

25 липня 1687 року Івана Мазепу обрали на Коломаку гетьманом… У 2017 році я був у Харкові на науковій конференції з приводу цієї ювілейної дати, виступав там з доповіддю. Саме тоді був посвячений у деталі дискусії про місце обрання володаря булави. Полтавські історики «перетягували» це місце собі. Харківські дослідники висловили свої аргументи на користь їхнього райцентру Коломаку…

Continue reading

Культура

Тим, хто ніколи не піде «… де трави похилі»

Published by:

У добу, нині сущу, коли переважну більшість українського люду подужав примітивний телевізор, коли лише мізерне число наших співвітчизників беруть до рук книжки, якраз про українську літературну класику чого лиш не набалакано! Фривольно розпатякують здебільшого ті, хто її, ту класику, навіть не читав.

Continue reading

Культура

Магія Селінджера

Published by:

Розповідати про вплив книжок Селінджера, що формували мене в юнацькі роки, марна справа. Його «Над прірвою у житі» бентежило життя цілих поколінь на різних континентах, а не те, що одного допитливого хлопця у маленьких, але амбітних Чернівцях. Прийшов час прислухатись до бажань та їх розпізнання — тож і прийшов час Селінджера.

Continue reading

Культура

«Відступник» Ворона, що не дає себе скорочувати…

Published by:

Володимир Ворона сьогодні є найпотужнішим в Україні письменником у царині історичної прози. Щоправда, на відміну від його попередників — Романа Іваничука, Семена Скляренка, Павла Загребельного — про Володимира Ворону мало хто знає серед читацького люду у нашій соборній: наклади його «Відступника» просто мізерні.

Continue reading