Хвиля Десни » 23 Квітня, 2021

Daily Archives: 23 Квітня, 2021

Суспільство

«Тихою сапою» по примарливому щастю

Published by:

Росіяни окуповують частину вашої території, стирають історичну назву регіону, присвоюють йому якусь свою стандартно-бюрократично-комуністичну назву, на кшталт «народна республіка», виселяють звідти українців, завозять туди росіян, командирів окупаційних полків призначають місцевими керівниками, і Москва наказує Києву приймати тих російських найманців у цивільних анцуґах за «представників місцевого народу».

Continue reading

Суспільство

Національні особливості вакцинації

Published by:

Половина населення України готова вакцинуватися. Але (!) — конкретною вакциною! Нація непозбувного оптимізму! В нас поки шо ніяких вакцин немає, а їм подавай «канкрєтну»… Дуже сильно розбираємося в тому, чого не маємо. Тяжкі, травматичні наслідки тоталітарізма. В совіцькому союзі всі знали, скільки поршнєй в «Мерседесі»… Хоч в очі його зроду не бачили…

Continue reading

Культура

Посередність – на виду, справжнє – за межею

Published by:

«Сьогодні у нас для кожного є своя публіка, нема публіки у доброго. Той, кого влаштовує посереднє, ніколи не згадає своєї унії з однодумцями, він буде опиратися на «публіку», на яку йому нібито потрібно орієнтуватися»; «Як правило ми вважаємо посереднім те, що не привносить нічого нового, воно привносить нам знайоме, але в приємній і запобігливій для нас формі.

Continue reading

Культура

Сторіччя автора «Виру»

Published by:

Сьогодні минає 100 років з дня народження Григорія Тютюнника. Здається, ще вчора його вдова Олена Федотівна Черненко запрошувала мене, щоб я зробив доповідь про нього на вечорі, присвяченому 70-річчяю автора «Виру». Я ніколи не бачив Григорія Михайловича, бо ж помер він, коли я ще був школярем. Але я майже напам’ять знав «Вир», а ще приязнився з Григором, який за паспортом також був Григорієм Михайловичем і доводився братом по батькові Григорія-старшого, а щоб різнитися в літературі від нього, став писатися Григором.

Continue reading

Культура

Львівська легенда з довгим кінцем

Published by:

На фото — маленький чоловічок, який сидить у будочці. Ця людина – відомий у передвоєнному Львові «вайхаж» (перемикач трамвайної стрілки — вайхи) на ім’я Лойзьо (Алоізій). У 20–30–ті роки його головним місцем праці була трамвайна зупинка («вайха») на вулиці Legionow (нині – Проспект Свободи) поблизу Галіційскої Ощадної Каси і Чешського Банку.

Continue reading

Політика

«Звільнення Чехословаччини»

Published by:

Історія чесько-російських взаємин останніх двох тижнів дуже показова для розуміння паритету різних сил в сучасному світі. Ще зовсім недавно президент Чехії, свідомий «ватнік» Земан домігся відставки міністра охорони здоров’я, який відмовлявся застосовувати російську вакцину «Спутник» та міністра закордонних справ.

Continue reading