Хвиля Десни » 19 Січня, 2022

Daily Archives: 19 Січня, 2022

Політика

… Краще кава по-турецьки!

Published by:

«Я не вважаю реалістичним сценарій повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Україна не звичайна країна, Україна — сильна держава. Крім того, щоб Росія пішла на цей крок, їй необхідно проаналізувати ситуацію в усьому світі та свою власну ситуацію і співставити свої можливості та можливості України і її партнерів», — каже турецький президент Реджеп Ердоган.

Continue reading

Суспільство

Гаврили біля ВІП-ополонок

Published by:

Є в Бориса Антоненка-Давидовича бувальщина «Предтеча сучасних моржів» — про охтирського гицеля і золотаря Гаврила, навіки просмердженого смертельно переляканими псами… ну, і тим, що забирав з людських нужників.

Continue reading

Суспільство

Безглуздий шабаш в ополонці

Published by:

Щодо традицій та їх спотворення… Як відзначали насправді свято Водохреща запорозькі козаки? Може, роздягались та пірнали у мороз в ополонки? Ні! Пірнання у ополонку на свято Богоявлення не є і ніколи не було українською християнською традицією. Наші предки в мороз не пірнали в ополонки, а тим паче не роздягалися в присутності священиків і не бруднили щойно освячену воду (яку після освячення набирали, щоб пити, а не купатись).

Continue reading

Культура

Йорданська вода і молоде вино

Published by:

Я ніколи не пірнав у ополонку. Не тому, що до того не заохочує правдива українська традиція, а тому, шо в ополонці надто студена вода… Навіть якби цього року на Йордана був сніг і була крига, і була кумпанія – я би все одно не роздягався до майток і не ліз у крижану воду… До того ж річка в нашому селі цьогоріч мало що не замерзла, так ще й так зміліла, як не пам’ятає навіть баба Улита, якій проминув 101-й рік…

Continue reading