Хвиля Десни » 20 Липня, 2023

Daily Archives: 20 Липня, 2023

Політика

Помер Вaсиль Овсієнко

Published by:

Нa 75 році життя помер укрaїнський громaдський діяч, політв’язень совєцьких концтaборів, публіцист, історик дисидентського руху, координaтор Хaрківської прaвозaхисної групи Вaсиль Овсієнко. Я знав Василя Овсієнка особисто з кінця 1980-х. Ближче познайомились, коли в 1992–1993 роках я працював головним редактором газети Української Республіканської партії «Самостійна Україна», а він був членом Проводу цієї партії.

Continue reading

Культура

Ботокуди і жерці сучукрліту

Published by:

Чимало українців здивовані тим, що деякі українські письменники скурвились. Слово літературне, тому не лайтесь. І не зачаровуйтесь, щоб не розчаровуватись. Сказано ж у Біблії: «Не сотвори собі кумира». То Андрухович веде дискусії з російським письменником Шишкіним, який у своїх романах прославляє велич Російської імперії. То Забужко дає згоду на переклад своїх творів російською. То Винничук бідкається, що не може перекинути кошти московській бібліотеці за копії документів.

Continue reading

Культура

Тоталітаризм і мистецтво слова

Published by:

«Старішаю і важче пишу. Чому? Тому, що вимагаєш від себе забагато чи з літами вичахає творча потуга? Напевне, і те й инче. Ці дві зустрічні течії творять втомливе кружляння на місці. І все ж, необхідно переборювати його, як колись в юности, аби не захлинутися, треба приборкувати сумяття думок і почуттів.

Continue reading