Хвиля Десни » 23 Січня, 2024

Daily Archives: 23 Січня, 2024

Культура

Кларнет і дудка Павла Тичини

Published by:

Сьогодні – день народження Павла Тичини. Мій нарис про нього зветься «Кларнет і дудка, або Як зламали класика вітчизняної літератури». Ось уривок зі свіжої книги «Титли і коми». … Юний Павло Тичина прийшов на літературні суботи до Михайла Коцюбинського і там дебютував віршем «Розкажи, розкажи мені поле…». Та й закохався в Поліну Коновал, яка відхилила його любов, ще й прилюдно насміхалася. Юний Павло «переключився» на Інну — сестру Полі, яка, проте, дуже рано померла. Він називав її Нюсею, хоча вірш звався «О, панно Інно!».

Continue reading

Культура

Сергій Пантюк та ще багато поетів і поеток…

Published by:

Поети і поетки живуть окремо від людей,
хоча декому здається, ніби поруч.
Іноді їх можна ловити,
немов метеликів
дірявим сачком зумисної зацікавленості.
Дивитися в очі, вихоплюючи кожне слово,

Continue reading

Культура

Приємна мить у врем’я люте

Published by:

Сашко Клименко, мій однокурсник, відомий фотомайстер. У своєму багатющому архіві він днями натрапив на отсю світлину та надіслав мені. Я дуже зрадів, як побачив нас, молодих, зі Станіславом Вишенським. Сашко сфотографував обох напередодні розвалу Союзу. На одному з перших «антисовєцьких» мітингів у Києві біля Республіканського стадіону.

Continue reading

Культура

Павло Тичина і чорна машина…

Published by:

Цією січневою морозною різдвяною порою народився (11-го за старим і 23-го за новим стилем) Павло Григорович Тичина — славний сіверянин. Про Павла Тичину написано і переписано дуже багато. Є ще й багато спогадів та переказів серед людей. Кілька років тому, коли у селі Піски ми святкували чергову річницю поета, вже після концерту підійшов до мене один жвавий парубок у камуфляжі…

Continue reading

Суспільство

А тепер допивайте своє смузі…

Published by:

Я давно кажу, що ми занадто добре робимо свою роботу. Всі почуваються на реальному розслабоні, бо ми тащим катку. Я не писав нічого про специфіку і проблеми мобілізації, яку останнім часом бачив зсередини. Не писав, бо це занадто депресивна с*ака, навіть не уявляєте, наскільки. Просто повірте, що усе ще гірше, ніж датні припустити. Якщо ми, зрештою, виживемо – напишу про це в книзі.

Continue reading