Політика

Герой, до якого Білорусь байдужа

У Білорусі затримали засновника телеграм-каналу NEXTA та редактора каналу «Білорусь головного мозку» Романа Протасевича. Аби затримати опозиціонера, який летів рейсом з Афін до Вільнюса авіакомпанії Ryanair, шакали Лукашенка примусово посадили іноземний літак, заявивши про вигадане ними мінування. Аби пілоти все зрозуміли, на перехват вилетів винищувач МІГ-29 з ракетами «повітря-повітря» під крилами.

В аеропорту Мінська Роман Протасевич був затриманий білоруськими спецслужбами. Все це – на очах боягузливо… цивілізованого світу. Нахабно і з викликом, мовляв: «І що ви всі мені зробите?» І це логічно. Бо і ця витівка Лукашенка залишиться безкарною. Хіба знову запровадять санкції, з яких Лукашенко вже сміється і дулі крутить.

Давайте чесно. Роман Протасевич — приречений. Зараз з нього тортурами виб’ють зізнання в роботі на США, Колумбію, Монте-Карло і Гондурас, проведуть помпезний, в сталінському стилі, судовий процес, після чого уб’ють або кинуть за грати, де перетворять на табірного доходягу. Інших варіантів нема.

І от найбільш гірко в цих умовах усвідомлювати, що Протасевича зараз будуть мордувати за те, що він намагався привести в цивілізований світ людей, яким в принципі байдуже на всю його боротьбу. Телеграм-канал NEXTA був рупором антилукашенківських протестів у Білорусі. Він був ледь не єдиним ЗМІ, яке подавало картинки з погляду протестувальників прямо з місця подій. Без сумнівів, захоплення Протасевича, це удар не тільки по NEXTA, це удар по всіх білоруських опозиційних інформмайданчинах. Це удар по наступних протестах.

Шакали Лукашенка наочно демонструють – так буде з кожним. Вони щойно посадили іноземний літак під загрозою атаки винищувача. Гадаєте, вони зупиняться, аби наприклад, викрасти когось з Варшави або Вільнюса?

Яка реакція на це буде в Білорусі? Я переконаний на 150% — ніякої. Звісно, біля білоруських посольств і будівель МЗС протести будуть – у Києві, Вільнюсі, Варшаві. У самій Білорусі не буде нічого. Після всього, що ми побачили у Білорусі у 2020 р., після всіх цих «протестувальників», які ставали на лавочки, знявши взуття, аби «дядя-міліціонер не сварив», на щось сподіватися марно. Тих, хто вийде – упакують. І все.

Протасевич зараз в хорошій компанії – з Валерією Новодворською, В’ячеславом Чорноволом, Володимиром Буковським, Мустафою Джамілєвим, Василем Стусом та багатьма іншими дисидентами часів СРСР. З усіма тими, хто йшов у табори на каторгу та здобував «мінус» у правах, в той час як… «А за стіною – вогні неони, у магазинах ніжні нейлони, різні жіночі срібні брязкальця, персні на Ваші тендітні пальці… Як же Вам, Жінко, на нарах спиться…» — Атена Пашко, дружина В’ячеслава Чорновола, знала про що писала.

Так і буде.
Протасевича та інших опозиціонерів мордуватимуть у в’язницях, а в той час всю Білорусь будуть цікавити врожай картоплі і можливість підсидіти керівника, аби самому зайняти його місце. І так – багато років. А потім, коли режим Лукашенка впаде, вже нові білоруські політики… так-так, ті самі які зараз роблять кар’єру в установах Лукашенка, так от вони тоді будуть прославляти Протасевича — борця за нову Білорусь.

Я це вже бачив – у 80-х та у 90-х. Дивно навіть, як це побачили українці в Україні – і не побачили білоруси?!
Ну, та Бог з ними. Білоруси хай самі обирають свій шлях. А я от голову сушу через інше. Свого часу Алєксандра Лукашенко обрали в президенти під гаслами боротьби з корупцією, як 100%-ве «нове обличчя», аби досягти «кінця епохи бідності». Лукашенко оголошував нещадну боротьбу проти олігархів. Нині Білорусь все більше перетворюється на диктаторське гетто. Так завжди буває, коли замість свободи люди більшістю голосів обирають «хорошого хлопця», який «за народ».

Дмитро «Калинчук» Вовнянко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *