Політика

Спраглі літати і плазуни

Лукашенко перейшов «червону лінію» моральності. Власне, він її давно перейшов, але зараз остаточно. Посадивши за допомогою винищувачів літак, на якому до Вільнюса прямував колишній редактор відомого своєю боротьбою проти режиму Лукашенка каналу NEXTA Протасевич, він став на шлях повітряного піратства та державного тероризму.

Лукашенко хоче торгуватися за свою шкуру, тобто особисту безпеку та безпеку своїх активів. Путіну це теж вигідно: Лукашенко у нього в кишені та й з Байденом буде про що додатково поговорити.

Реакція Заходу буде швидкою.
Як публічна, так і непублічна, причому друга — жорсткішою. Дуже сподіваюся, що ми теж не чекатимемо чергової серії РНБО у п’ятницю. Якщо ми й тепер не приєднаємося до повного пакету санкцій США та ЄС щодо Лукашенка, то будемо виглядати безпринципними слабаками.

Як на мене, їздити українцям до Білорусі тепер небезпечно, причому будь-яким чином. Лукашенко в глухому куті й невідомо, що йому спаде на думку, додаткових заручників чи фейкові замахи не слід виключати. Тепер Лукашенко здатен на що завгодно. А Україну, як країну вільних людей, він боїться і ненавидить.

Павло Клімкін

***
Спраглі літати не завжди знають, що ті, хто звик плазувати, схильні обрізати чужі крила. Спраглі правди не завжди знають, що стадо не хоче правди. Не хоче знати, що його пасуть, стрижуть, а потім ріжуть.
Спраглі справедливості не завжди усвідомлюють, що справедливість відвойовують і утверджують, а не канючать від пастухів, своїх і чужих.
Ось такі справи, Романе. Твої і наші…

Мирослав Дочинець

***
Лукашенко перевершив себе. На борту літака Афіни-Вільнюс компанії Ryanair летів засновник Telegram-каналу NEXTA Роман Протасевич. За 30 км від кордону з Литвою літак розвернувся та сів у Мінську. Попередньо, літак вимагали посадити у Мінську під приводом, ніби він замінований. Пізніше білоруська опозиція заявила, що білоруська сторона через диспетчерів погрожувала збити літак Ryanair, якщо він не виконає екстрену посадку в Мінську.
Літак сів. Романа забрали спецслужби. Йому загрожує смертна кара. Смерть за правду. А перед цим тисячі білорусів били, катували. За грати забирали й наших українців. Сотні стали біженцями через режим Лукашенка.
У нас під боком диктатор, якому тупо нас*ати на міжнародні інституції та закони, який дружить з путіним. У нас під боком ще одна країна, з якої можуть їхати танки.
Але мене зараз турбує ще дещо. ЧОМУ ЛУКАШЕНКО ДОСІ МАЄ СТАТУС ПОЧЕСНОГО ДОКТОРА в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка?! Власне, як і Назарбаєв та Іслам Карімов?
Мені, як студентці та майбутній випускниці, соромно за свою альма-матер. Мені соромно, що у нашому вузі почесними є тирани, диктатори, порушники прав людини та убивці. Я хочу знати: коли ці ганебні прізвища зникнуть з переліку Київського національного університету імені Тараса Шевченка?! Або коли розпочнетьтся процес їх виключення? А якщо ні — то які виправдання?

Катерина Галушка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *