Політика

Рокоссовський чи Лук’яненко?

Нотатки
про НЕОБХІДНІСТЬ зміни назви вулиці у Чернігові

Чернігівець, Герой України Левко Лук’яненко як ніхто заслужив, аби його ім’ям була названа одна з найбільших вулиць Чернігова. Як на мене, у цьому зв’язку слід розглянути кілька варіантів.

Подаю свої:

1) Яке відношення має до Чернігова та України маршал К.Рокоссовський? Він командував Центральним фронтом, частина армій, дивізій якого звільняла Чернігівщину та Сумщину. Я не ставлю під сумнів його авторитет і звання. Але генерал виконував накази Верховної Ставки …

Ось про це читаємо таке: «Таким чином, завдання, поставлені Ставкою ВГК, були повністю виконані 30 вересня 1943 року. У ході операції були розгромлені війська противника, що протистояли, був форсований Дніпро і захоплені плацдарми на його правому березі, надана суттєва допомога військам Воронезького і Степового фронтів. Втрати військ фронту за період операції становили 141,4 тис. осіб».

Усі, хто вивчав історію населених пунктів Чернігівщини, добре знають, що 80% відсотків односельців, які були у ті дні мобілізовані польовими військкоматами, загинули у тій «успішній» операції. Тому що їх кинули під кулі часто навіть без зброї, без обмундирування. Ці втрати дають підстави задуматися: а чи має право одна з найбільших вулиць Чернігова називатися на честь командира, який так «геніально» розпоряджався життям наших співвітчизників?

На мою думку і глибоке переконання, ні.
Тому варто цю вулицю перейменувати на честь Левка Лук’яненка, який тут жив, який зробив виклик сталінсько-радянській системі, не зламався у таборах і був автором Акту проголошення незалежності України.

2) Біля Всехсвятського собору ще й досі дехто називає цю місцину Сталінградська площа. Можна тут встановити пам’ятник Л.Лук’яненку (бо ж поряд жив) і назвати це місце Площа Л.Лук’яненка.

3) Якщо не пройде з перейменування вулиці Рокосовського (тут, на жаль, на громадських слуханнях передбачаю «вой» малоосвічених совків, діди яких були оті мобілізовані хлопці та дядьки і загинули у перших боях, бо хтось мав за те отримати орден…), то треба виправити парадоксальну ситуацію з проспектом Перемоги.

Адже з Пяти кутів він на 2 км «стрибає» через приватний сектор до Стоматологічної поліклініки (колись тут планувалося «пробити» до неї проспект). Тому отой відрізок від Стоматологічної поліклініки до Всехсвятського обору (1 км) можна спокійно назвати проспектом Л.Лук’яненка…

Сергій Павленко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *