Хвиля Десни » 22 Лютого, 2021

Daily Archives: 22 Лютого, 2021

Культура

За нас ніхто цього не зробить!

Published by:

З Днем рідної мови, дорогі українці. А в українців рідна мова — українська. Якщо взяти сукупне звучання Німеччини (телебачення, радіо, обслуговування в магазині, діти пробігли і між собою говорять, працівники в установах тощо) — то Німеччина звучить німецькою мовою. І це маркер її території.

Continue reading

Суспільство

Мова – найпосутніша ознака Нації

Published by:

У День рідної мови пішли із сином на дитячий майданчик. Зустріли там жінку з нашого двору, що гуляла з онукою, і поки малеча гойдалася, ми спілкувались. Звісно ж, на тему мови і чим вона, власне, є для людей вдумливих.

Continue reading

Культура

Вікентію від Ольги

Published by:

21 лютого – день народження Вікентія Хвойки. Нещодавно з письменником Василем Трубаєм, директором Музею Вікентія Хвойки, що у селі Халеп’я при Києві, заїхали на столичну Троєщину, до Ольги Суровикіної-Чебан. Ця талановита жінка забажала передати музеєві частину своїх творів народного мистецтва, трипільської тематики.

Continue reading

Суспільство

На іншому березі Одри

Published by:

На початку 90-х взимку, десь посеред січня, сталася зі мною пригода, яка ледь не коштувала мені життя. Приїхав я до польського Губіна, аби звідти якось перебратися в німецький Губен. Чувак, який мене мав перевести, не прийшов, тож я мусив вирішувати проблему сам… Поблукавши містом, зрозумів, що тут кордон перетнути не зможу жодним чином. Тож пішов «говорить» з поляками. Один місцевий таксист зголосився допомогти. За гроші, звісно. Власне, мав показати, де річка Ниса впадає в Одру, бо там ніби є місця, де можна перейти убрід. Приїхали. Холоднеча, вітер!

Continue reading

Культура

Цнотливість Природи і пута принад

Published by:

«Як описати невимовну розкіш і безсмертне життя суворого лісу, де у Природи, навіть зимою, царює вічна весна, де порослі мохом дерева, які гниють, зовсім не є старими, і ніби вічно молоді, і блаженна, цнотлива Природа, як безтурботне дитя, надто щаслива, аби звучати інакше, окрім як голосним белькотінням птахів і джеркотінням струмків»
(Генрі Торо. Ктаадн. 1848).

Continue reading

Суспільство

Керманич з персональним випасом

Published by:

Найжахніший тип керманича — не неук, не невільник, не скнара, не авантюрник. Найстрашніший той, хто, досягши своєї полонини лідерства, перетворив її на недоторканну зону особистого комфорту, на свій персональний випас.

Continue reading

Культура

Жіноцтво, зупиніть Олега Винника

Published by:

Олег Винник зібрався у велику політику. Ще один Вакарчук «намалювався». Яка політика (?!) – хочеться до Винника волати. Олег, так ти ж «морозостійкий», як сибірський валянок! Співай собі й жінкам на втіху, від твоїх пісень жінки з розуму сходять! До чого тут політика, навіщо вона до твоїх солодких вуст?

Continue reading