Хвиля Десни » 23 Березня, 2021

Daily Archives: 23 Березня, 2021

Відео Новини

Валерій Шевчук про житомирську прозову школу

Published by:

Вона справді є, житомирська прозова школа. Прозаїки, вроджені Житомирщиною, мають свій, окремішній магічний стиль, який чарує, дивує і спокушає. І двоє, що на вершині тієї школи – сам Вал. Шевчук та його послідовник Володимир Даниленко…

Continue reading

Ексклюзивна хвиля

Дві постаті за хуртовиною

Published by:

Неперебутність, незникомість класичної літератури, її коштовні блиск і мерехтіння, її багатство відтінків у тому, що вона зачіпає своїм крилом наше буденне життя, озивається несподіваними аналогіями, спогадами, подіями, людьми… В Україну повернулись хуртовини, що вже почали забуватися останніми роками. Неймовірне поєднання — віхола за вікном і утла книжечка в руках із пожовклими сторінками, до яких повертаюсь і перечитую всоте – серія «Романи й повісті» №2, 1982 р., видавництво «Дніпро», Ліна Костенко «Маруся Чурай»…

Continue reading

Культура

Між валлійцем і шотландцем

Published by:

Про шотландського букініста Шона Байзелла довідався з двох його річних щоденників книгаря, які вийшли окремими виданнями і одразу стали бестселерами. Припускаю, не стільки через неприкрашену оповідь про важке життя власників сучасних книгарень, як переважно через неповторний саркастичний стиль оповіді автора-мізантропа.

Continue reading

Культура

Сива далечінь Анатолія Мокренка

Published by:

Рік без Анатолія Мокренка… Побувавши на всіх материках, відвідавши на гастролях сотні країн, народний артист України та СРСР Анатолій Юрійович Мокренко до свого останнього дня залишався селянським сином. Вірним. Щирим. Земним. Оце сільське коріння зблизило й нас. Якось на початку 2000-х, подарувавши йому свою книжку повістей та оповідань про українське село, «Самар», отримав у відповідь таку емоційно-довірливу хвилю!

Continue reading

Культура

Праукраїнські витоки буддизму

Published by:

У «Волоцюгах Дгарми» Джека Керуака («Комубук») описується така собі буддистська притча. Один мудрий монах довго вчився медитувати на самоті і наблизився в цьому мистецтві чи аж не до самого Будди. А також вивчив напам’ять всі священні коани (тексти).

Continue reading

Культура

Коли пишеться…

Published by:

Коли писався «Вічник», я щодня піднімався в дубовий гай над мукачівським монастирем. Тому в книзі багато лісу. Коли писався «Криничар», щодня ходив берегами Латориці. Тому там багато енергетики від води. Коли писався «Горянин», я жив у горах. Тому там багато горового.

Continue reading