Хвиля Десни » 7 Листопада, 2021

Daily Archives: 7 Листопада, 2021

Культура

Не стало Світлани Йовенко

Published by:

Болюча непоправна втрата для української літератури, для тих, хто знав, любив і шанував прекрасну поетесу, прозаїка, критика, фахового редактора – Світлану Йовенко… Останні два роки ми всі живемо в страху за своїх рідних і близьких… І ось не оминула страшна звістка і мою родину. Сьогодні коронавірусна хвороба забрала від нас Світлану Андріївну, близьку людину, з якою я товаришувала з 1983 року, на честь якої назвала свою дочку.

Continue reading

Культура

Володимира Даниленка читатимуть грецькою мовою

Published by:

У Греції вийшов роман сучасного українського письменника Володимира Даниленка «Капелюх Сікорського». Це белетризована біографія видатного американського авіаконструктора українського походження, творця перших гелікоптерів Ігоря Сікорського. Книжку видало видавництво «Πνοή». Переклала роман Оксана Терещенко.

Continue reading

Культура

Парадокс із Ярославом Мельником

Published by:

«Я люблю читати, і сучасних наших письменників також, але тільки недавно відкрив такого блискучого автора, як Ярослав Мельник. Його романи «Далекий простір», «Маша і постфашизм» просто заворожили мене. Ярослав Мельник якась абсолютно непублічна особа на відміну від таких письменників як Оксана Забужко, Юрій Андрухович, Юрій Винничук, Марія Матіос, Сергій Жадан, Андрій Кокотюха, Макс Кідрук, Андрій Любка та інші, яких усі знають, позаяк вони раз за разом миготять на телебаченні, радіо, інтернет-сайтах і соцмережах»

Continue reading

Культура

Маршалу Вінграновському — 85

Published by:

Як і Довженко, Вінграновський (1936-2004) залишався геніяльно-безталанним. Великий поет. Незреалізований актор і режисер. Читав ріжні спогади про нього, ярославовалівський збірник «Маршал Вінграновський», Лазарука, Вольвача. Найкраще виписані спогади Вольвача, особливо про Олександру Білинкевич, невістку Ірини Вільде, дружину її сина Яреми Полотнюка, а відтак дружину Вінграновського.

Continue reading

Культура

Поцілований Довженком

Published by:

Його виокремив наш геніальний Довженко — він прослухав його і забрав на свій курс, який щойно в Москві дозволили сформувати. Бо в Києві Довженку життя не дали, і він до кінця своїх днів таїв образу на Миколу Бажана з компанією…

Continue reading

Культура

Втікаймо до Осені

Published by:

… Молодого чоловіка, в якого купувала останнім часом свіжу рибу, забрав ковід. Сусіда в селі днями теж не стало з тієї ж причини. Хороший такий був чоловік. Вчора поховали. Багато знайомих (вакцинованих і ні) хворіють вже по другому разу…

Continue reading

Культура

Питання руба Михайлові Сидоржевському

Published by:

Учора принесли «Літературну Україну». Розгорнула, читаю. На третій сторінці на всю полосу «Список нагороджених до 30-річчя НСПУ». Перечитую, бо цікаво, хто ж удостоївся бути нагородженим до ювілею «Державними і церковними нагородами», «Київської міської державної адміністрації», Почесною ювілейною відзнакою «30 років НСПУ» та «Почесними відзнаками та грамотами НСПУ».

Continue reading