Хвиля Десни » 26 Листопада, 2021

Daily Archives: 26 Листопада, 2021

Культура

Твердолобі з’їдачі хліба (з «амбарної книги» Степана Пушика)

Published by:

«Я ще ніколи не мав такої великої популярності… Не спиться. Благовіщення. Бог поблагословив землю, лиш мені не вистачає благовісту. Чого я такий? Мучуся. Взяв на свої плечі забагато. Господи, візьми з моїх грудей муку! Я гадав, що письменник може об’єднати правих і лівих, і вони підуть разом, бо найстрашніше розкол нації. Я, немов Пилип із конопель, як Дон Кіхот, пробую переконувати і одних, і других, що потрібна єдність, а на мене бурчать. Мені вчора кричали «Ганьба!»

(Зі щоденникових записів Степана Пушика 07.04.90).

Continue reading

Культура

… Бо залишаються лише сонети

Published by:

Опрацьовую спогади одного чоловіка й натрапляю в них на знайомі прізвища талановитих, хороших людей, нині вже покійних письменників-земляків Станіслава Реп’яха, Володимира Сапона… Направду мені не вистачає всі ці роки дружнього плеча пана Володимира…

Continue reading

Культура

До роковин Володимира Короткевича

Published by:

«Груша цвіла апошні год» — так починається роман Уладзіміра Караткевіча «Колосся під серпом твоїм», видатного білоруського письменника, одного з моїх улюблених. Йому сьогодні — 90 років. Чому улюблений? Певна річ, майстерністю письма, але не менше національною правдою.

Continue reading

Суспільство

Про хліб-сіль і темну хмару…

Published by:

Їм, нині оспіваним радянсько-українським політв’язням, ба, їжу видавали в «кормушку», кожному зосібна. Даруйте, я там не був, але ще живе Степан Ількович Хмара, який уповідав про те покійному Борису Олійнику, як Левко Лук’яненко в тюрязі отримував ліпшу за них, своїх однодумців, пайку…

Continue reading

Політика

«Зелена» Анналена

Published by:

Новий міністр закордонних справ Німеччини — Анналена Бербок! «Ярая русофобка и противница «Северного потока-2» — такими епітетами на Росії хатактеризують лідера фракції «Зелених», а нині міністра закордонних справ Німеччини Анналену Бербок. Істерикою офіційної Москви особисто я глибоко задоволений! Додам: мені дуже імпонує коли Анналена Бербок називає Росію — «російським режимом»! Дуже хочеться, щоб наш Дмитро Кулеба знайшов спільну мову з Анналеною Бербок.

Continue reading