Хвиля Десни » 9 Грудня, 2021

Daily Archives: 9 Грудня, 2021

Культура

Твори Майстрів, а не пальцем зроблені

Published by:

Як виглядає продовження традиції української літератури, де національний вміст сам підказує природну форму? Наче ріка, широка і вільна, яка тече собі до моря і ніщо не може її зупинити. Ні зливи каналізації, ні ГЕС, ні зелена цвіль. Якби у нас після 1991 року до влади прийшли національно-патріотичні сили, а не перефарбовані комсомольці-комуністи, сучасна література виглядала б так само респектабельно, як проза Володимира Даниленка, і це він би презентував українську літературу на світових книжкових ярмарках, а не одні і тє жє ліца, що за тридцять років постаріли і виписались.

Continue reading

Суспільство

«Я люблю тебе, Лідок»…

Published by:

Ліда стидалася баби Галі. З самого дитинства. Скільки вона пам’ятала, баба Галя була суха, сива і неначе брудна від плям на обличчі та руках. Баба щодня зранку пила чай з сухарями та зникала аж до самого вечора. Ці сухарі, які баба сушила в марлі на батареї, чомусь дратували Ліду найбільше.

Continue reading

Культура

У кожусі Григора Тютюнника

Published by:

Григір Тютюнник часом заходив з кимось із друзів до майстерні мого чоловіка Андрія Німенка. Товариство перехиляло пару чарок, а тоді Григір, якщо був у гарному настрої, читав напам’ять якусь зі своїх новел. Так я почула у його неповторному артистичному виконанні новелу «Три зозулі з поклоном»…

Continue reading

Культура

Роздратований Макаров…

Published by:

Подивився годинне інтерв’ю Мирослави Барчук з головою комітету з Національної премії імені Тараса Шевченка Юрієм Макаровим (Громадське ТВ, Ютюб, 8 грудня), яке він дав після моєї та Наталії Дзюбенко-Мейс публікацій з приводу порушення регламенту першого туру конкурсу на здобуття Шевченківської премії, неетичного поводження з претендентами на участь у цьому конкурсі («Як я потрапила до списку «випадкових», «Хвиля Десни»).

Continue reading