Хвиля Десни » 21 Квітня, 2022

Daily Archives: 21 Квітня, 2022

Ексклюзивна хвиля

Поминальний день

Published by:

До поминального понеділка – через тиждень після Великодня – село готувалося заздалегідь. Накуповувало в районі барвистих пластикових віночків – дехто й по п’ять-шість, щоб же на кожну могилку вистачило. За кілька днів до «гробиків» село йшло на цвинтар – замітати, вигрібати, розчищати чагарники. Торішні побляклі віночки несли в глухий куток і лишали там, а натомість вішали новенькі. Лишали біля могилки крашанку, пасочку, цукерки.

Continue reading

Культура Суспільство

Війна з диявольщиною

Published by:

Чистий четвер цього року закривавлений, не відмитися, адже якщо війна відійшла від Сіверщини, то вона вчепилася кривавими пазурями двоголового орла в Донбас, у Таврію, у Запорожжя, у Слобожанщину. І на очах всього світу знищується Маріуполь, а світова демократія нічого не може вдіяти… Триста мирних маріупольців — жінки і діти — досі під завалами після позавчорашньої надпотужної бомби, яку скинули росіяни на лікарню.

Continue reading

Культура

Двоє таких різних ПАП

Published by:

Іван Павло ІІ – публічно підтримав «Солідарність» в тоді ще комуністичній Польщі, незабаром після того посипалася радянська імперія зла. Отримав кулю від найманого убивці Алі Акчи, вижив, прийшов у тюрму до терориста, щоб його пробачити. На схилі літ прибув із пастирським візитом до України і не побоявся у вічі заявити Кучмі, що той переслідує опозицію.

Continue reading

Суспільство

Прєступлєніє і наказаніє

Published by:

Російська культура і російський культурний продукт – це товари виключно на експорт, а не для внутрішнього вжитку. Щось на кшталт осетрового кав’яру чи алмазів з бідних африканських країн, які добувають сотнями бідні аборигени, але самі ніколи не мають з них ні копійки. Недавно наш славетний земляк Сергій Притула слушно зауважив, шо гріш ціна такій культурі та літературі, якщо на ній повиростали такі люті убивці, ґвалтівники та мародери.

Continue reading

Суспільство

Рашизм…

Published by:

Вікіпедія щойно надала визначення цьому, певним чином, новому явищу. І хоча воно досить ґрунтовне і доволі всебічне, але існують деякі основоположні ознаки цього явища, яким вдалося вислизнути з побудованої Вікіпедією структури означення. Це заохочує мене теж долучитися до процесу колективного усвідомлення цієї зарази. Собі для «затравки», як кажуть на Московії, чіпляюся за одну відому всім коротесеньку цитату з основоположного для розуміння «загадочной русской души» твору «велікой русской літератури» — «Злочину та кари» Ф. Достоєвського.

Continue reading

Ексклюзивна хвиля

Як буде після війни?

Published by:

Наша війна з Росією, мабуть, завершиться ще не скоро. Нам в цій боротьбі буде потрібна подальша мобілізація урядів Заходу і постійна підтримка світового українства. Тому, як і впродовж станніх трьох тижнів, пишу англійською на західну аудиторію. Це мый маленький внесок у нашу спільну перемогу – зовсім незрівнянний із подвигом наших Захисників. Але кожен на своєму місці робить те, що може.

Continue reading

Політика

Україна — ЄС на найвищому рівні!

Published by:

Візит президента Ради ЄС Шарля Мішеля до України і його зустріч з президентом України Володимиром Зеленським я би назвав «Мінісамітом Україна – ЄС». Відразу із трапа літака Шарль Мішель поїхав навіч оглянути трагічні місця околиць Києва. Відтак високопосадовець із Брюсселя прибув на Банкову, де зустрівся зі своїм українським колегою Володимиром Зеленським.

Continue reading