Хвиля Десни » 24 Вересня, 2022

Daily Archives: 24 Вересня, 2022

Суспільство

Сьогодні знову 24-те…

Published by:

… Я прокинулась від страшенного гулу. На годиннику — 4.20. Зазвичай, близько четвертої я лише засинаю. Як справжня сова, до півночі соваюся з хатніми справами, потім читаю, лежу в обнімку з планшетом: щось пишу в «кошик», або тупо зависаю в ютубі. Часом, коли просто не спиться – довго рахую слоненят. В ніч перед війною сон скосив рано — близько першої години. Я не пручалася… Дрібну писанину відклала на потім. Люблю копіювати Скарлетт: не буду думати про оце сьогодні – подумаю завтра, адже ранок таки мудріший за вечір. Але того ранку вкотре переконалася: є вийнятки! І завтра — буде завтра. І те, що ти запланувала звечора, за ніч може стати недоречним, непотрібним і нікчемним.

Continue reading

Суспільство

Швейцарський сир – не сало

Published by:

І знов цей день, коли збігає рік, і ти збираєш найближче коло друзів у гостинному будинку з комином на Подолі. Історики, філософи, соціологи, журналісти, дипломати, видавці, медики. Ви приїжджаєте, говорите про сенс буття, його якість і свободу. До самої опівночі.

Continue reading

Культура

Останній великий український поет ХХ ст.

Published by:

Почавсь як вірш:
із шурхоту, вночі,
уривчастий — іще й не сніг, а видих —
зі смужки світла,
з пальців, на плечі
завмерлих…
Із небес несамовитих —
пізніше, з обгорілих верховин
століття — напролом, обвалом, гулом —
пізніше! — він засипав місто, він
згинав, сліпив! — здавалось, не затулим

Continue reading

Культура

Куля і хрест Ігоря Римарука

Published by:

Наскільки я знаю, Ігор Римарук – єдиний в історії Шевченківської премії, хто зміг аж так шляхетно повестися під час її вручення. Мене він вражав шляхетністю не один рік. Щось подібне зробив Григорій Гусейнов, коли йому також вручили Шевченківську премію, і Гусейнов одразу ж сказав, що ці гроші до нього «впали з Неба», тому він кладе їх у банк і створює премію «Глодоський скарб»… Браво, Григорію, кажу тобі всоте!

Continue reading

Політика Суспільство

Дєлаєм ногі, Ваня…

Published by:

Останнім часом не вщухають дебати про російську літературу. Мені ввижається така спрощена модель: якщо загальнолюдська література — це медицина, то російська — та медична галузь, яка називається патофізіологією.

Continue reading