Хвиля Десни » 6 Лютого, 2023

Daily Archives: 6 Лютого, 2023

Культура

Зима самотнього вовка

Published by:

Легендарний поет Олександр Сопронюк.
Ще живий класик. На питання, де він зара мешка, лише багатозначно вказав пальцем угору… Позичив трохи грошей і, затицьнувши під пахвою кулеметний диск бухінця українського хліба, розчинився у нічній імлистій мряці міських нетрів…

Continue reading

Культура

В день пам’яті Софії Русової

Published by:

Нині день пам’яті Софії Русової-Ліндфорс, дивовижної жінки, що не мала в собі й краплі української крові, з’явилася на світ у наших дрімучих лісах на мяжи, стала піонером національного виховання. Її знаменитий вислів: «Нація народжується біля колиски», — маємо повторювати собі щоранку вкупі з «Отче наш», істина доведена впродовж століття.

Continue reading

Культура

Субота в Анатолія Марчука

Published by:

Анатолій Марчук зібрав суботнього дня в своїй майстерні душевну компанію. Прийшли шановані художники, мистецтвознавці, видавці, бородаті і просто лисі (без нас ніяк). А прийти до Марчука в гості — треба мати насправді добру частку героїзму. Бо він страшно лякає усіх своєю нестримною експресією!

Continue reading

Суспільство

Самоправний срам

Published by:

Подивився кілька відео, на яких парубки в одностроях, дуже схожі на працівників військкоматів, просто на людній вулиці беруть приступом інших парубків. Просто стрічних, зате дуже схожих на військовозобов’язаних. Зазвичай так у далеких кримінальних 90-х гопники брали в облогу «клієнта». Звісно, це чисто зовнішня, поверхнева аналогія. По суті жодного порівняння, бо наші, ті що оце беруть зустрічного в каре, нічого в нього не одбирають, а навпаки — дають. Себто напористо тицяють йому, ошелешеному цією неочікуваною, проте надто тісною стрічею, щось, що умовно схоже на повістку.

Continue reading

Суспільство

Як школу в Ходорові із Москви проектували

Published by:

Була колись в СРСР така всесильна державна структура – Держплан, яка «здійснювала загальнодержавне планування розвитку народного господарства СРСР і контроль за виконанням народногосподарських планів» (З Вікіпедії). Без адміністративного втручання Держплану, його «всеохоплюючого» планування у ті часи не можна було вирішити, скажімо, де і коли збудувати атомну чи гідроелектростанцію, освоїти нове вугільне чи газове родовище, збудувати, приміром, Палац культури «Україна» в Києві чи приміщення типової середньої школи у селі Ходорові Ржищівського району на Київщині.

Continue reading