Хвиля Десни » 12 Березня, 2023

Daily Archives: 12 Березня, 2023

Ексклюзивна хвиля

З Василем Яременком, після Нечепиної кобзи…

Published by:

Сьогодні Василеві Васильовичу Яременку — поважні 91! А десятиліття тому, у 2012-му, Василь Нечепа в Чернігівському музично-драматичному театрі влаштував був сольний концерт з презентацією своєї книжки, що тоді побачила світ – «Рід козацький величавий». Перед початком імпрези дивлюся і очам своїм не вірю – у партері скромненько так сидить посріблений сивинами, але міцний і симпатичний Василь Яременко. Славетна постать багатьох поколінь факультету журналістики КДУ… Він читав нам «Історію української журналістики», і сам став історією… Таких, як Василь Васильович Яременко, на факультеті було мало, кого любили всі — абсолютно і беззастережно. Ну, хіба ще Степан Колесник та Микола Хмелюк з його російською літературою, де не стільки любили літературу, скільки дивовижного Хмелюка!

Continue reading

Ексклюзивна хвиля

За лаштунками Шевченківської премії

Published by:

«У 209-ту річницю із дня народження українського письменника, художника та мислителя Тараса Шевченка Президент Володимир Зеленський провів зустріч із діячами культури та мистецтва. Захід відбувся у змішаному форматі: наживо в Офісі Глави держави та в режимі відеоконференції. До розмови долучилися відомі артисти, актори театру та кіно, художники, журналісти, продюсери, керівники культурних інституцій та профільних державних установ».

Continue reading

Культура

Пігмеї обсикають п’єдестал генія

Published by:

Що відбувається довкола Шевченківської премії..? Вже кілька днів – скандал за скандалом. Спершу, 9 березня – дивне зібрання у Президента з нагоди дня народження «мислителя Шевченка» (так про нашого генія пишуть президентські служби), на якому не було жодного з відомих діячів української культури. І не менш дивне чиєсь рішення (чиє?) «притримати» оприлюднення прізвищ цьогорічних лауреатів до 22 травня, додавши при цьому ще одну номінацію.

Continue reading

Культура

Репліка про премію

Published by:

Вибачте, прекраснодухі, але я не поділяю захоплення цьогорічним присудженням (?) Шевченківської премії. Бо, по- перше, указу Президента про присудження нема. Є тільки заява Комітету премії, де вказано, що Комітет все підготував і подав Президенту. Виходить, що в офісі Зеленського (знов Єрмак, який чомусь скрізь присутній) премію відмовились присуджувати? До речі, а що з премією Василеві Шкляру, який через Табачника відмовився був її отримувати?

Continue reading

Культура

Шевченківська премія… Війна серед війни

Published by:

Чергова «зрада» вгніздилася в самому серці нашої ідентичності – Комітеті з присудження державної премії імені Шевченка. Комітет мав оголосити цьогорічних лауреатів саме в день народження Кобзаря, проте відклав цю справу під щонайпатріотичнішим приводом – необхідності представлення серед нагороджених творів військової тематики.

Continue reading

Культура

Дудар між двох Кущів

Published by:

Короткі гостини у Майстра. У міру веселий. Світлий. Щирий. Приязний. Цікавий співрозмовник. Звичайно, дотепний. І, як завжди, у творчій роботі. І головне — нітрохи не віриться, що недавно йому виповнилося солідні 90 років.

Continue reading

Культура

Перша презентація

Published by:

Моя книжка «За два-три тижні до перемоги» почала свій несміливий шлях між люди. Не вона мала бути першою. Але так сталося. Тож нехай собі йде. Завдяки ініціативі Вікторії Сидорової відбулася моя перша презентація власної книжки. Сказав би мені хтось про таке навіть рік тому — я б просто посміялася, бо такого не могло бути. Але от — сталося. Вперше в житті я не сиділа в залі поміж глядачів, не задавала запитання, а стояла перед потенційними читачами. Хвилювалася. Здається, не дуже затиналася, розповідаючи про себе, історію роду і пережите під час облоги Чернігова. Боялася підступних запитань.

Continue reading