Хвиля Десни » 3 Листопада, 2023

Daily Archives: 3 Листопада, 2023

Культура

Під літературним сонцем не буває тісно

Published by:

«В літературу входить багато, та залишається мало» (Юрій Мушкетик). Як на мене, талант письменника складається не лише з того, чим обдарував Всевишній, а й і з глибин пізнання світу самим письменником, особливо такої важливої категорії як духовне світло. Буває, спостерігаєш за початківцем – ніби талант є. Але одна-дві книги й розумієш, що життєвого досвіду мало, знання куценькі, а от амбіції…

Continue reading

Культура

Іздрик з окраїн Станиславова

Published by:

«Станіслав (прелюд) Я не живу. В Станіславі. Я з’явився сюди ненадовго, власне кажучи, мене вже немає тут. Однак моя поява була вчасною. Я ловив те, що виникло непомітно і зникло безповоротно — НЕСПРАВЖНЄ. Це швидкоплинне НЕСПРАВЖНЄ було єдиним справжнім, яке належало цьому місту.

Continue reading

Культура Політика

Словацька політика України

Published by:

Словаччина була першою країною закордоння, куди я поїхав з незалежної України. Пам’ятаю те одчуття — одчуття перетину кордону глибоко сов’єцької людини, з національної пост-сов’єцької тюрми у вільний — инакший — світ. Се було культурне потрясіння, зм’якшене людяністю письмака Івана Яцканина.

Continue reading

Суспільство

Художник і хлопчик

Published by:

Коли Федір Решетніков писав картину «Знову двійка», йому позував хлопчик Едвард Клуціс. Його батька, художника Густава Клуциса, розстріляли 1938 року. Кімната на картині, що цікаво, є квартирою родини Клуцисів.

Continue reading

Культура

Від часу зруйнованого Карфагена

Published by:

… Перший в історії людства геноцид датовано 149 роком до нашої ери. Так вважає британський дослідник націй і націоналізму Ентоні Сміт. Це — руйнування римлянами Карфагена. Збудоване фінікійцями- біженцями від асирійської навали місто було серйозним торговельним конкурентом стародавнього Риму. Войовничій імперії, яка тільки-но виходила на світову арену, не давали спати багатства економічно могутньої держави купців і моряків.

Continue reading