Хвиля Десни » 3 Січня, 2024

Daily Archives: 3 Січня, 2024

Суспільство

У Швейцарії — колись, а в нас — тепер…

Published by:

Ще 100 років тому квітучу Швейцарію називали краєм ідіотів. От в буквальному медичному сенсі — в деяких кантонах до 80% мешканців мали всі ознаки кретинізму: величезний зоб, випуклі очі, низький зріст, вроджену глухоту… Причину зрозуміли вчені й лікарі — добавили у сіль йод. Вилікували.

Continue reading

Культура

Мої Послання Сучукрліту

Published by:

«Як швидко творчий нігілізм запанував серед молодих. Як швидко руйнуються п’єдестали нашої віри. Як швидко роздаються максималістські вердикти заперечення і похвали: це — ГЕНІЙ, а це — ГРАФОМАН. Середини немає. Непотрібна. Та відкинувши її, ми втрачаємо здатність об’єктивного поцінування творчих індивідуальностей.

Continue reading

Культура

Тінь «Зачарованої гори»

Published by:

«Зачарована гора» (Der Zauberberg) — філософський роман Томаса Манна, опублікований у 1924 році (при бажанні можна подивитися однойменний фільм). Сам сюжет роману можна вмістити в один абзац: перед початком першої світової війни молодий інженер Ганс Касторп приїжджає відвідати двоюрідного брата, який знаходиться в санаторії для хворих на туберкульоз, розташованому далеко від мирської суєти – високо в Альпах (десь поруч з Давосом).

Continue reading

Суспільство

Думка про думки

Published by:

От і скінчилася наша казка. Новий рік, як свято, відійшов з перших урочистих лав щорічних застіль. Тепер це просто природна зміна часу, де один день змінює інший. 1 січня в Чернівцях був робочим днем. Вперше за багато років. Хоча майже не працюють підприємства сфери послуг і якось знехотя їздить транспорт.

Continue reading

Політика

Барбарисово-тернові прогнози на 2024 рік

Published by:

Скалки в пальцях від вчорашньої роботи заважають клацати по клавішах. Збирати барбарис поміж колючого терну — ще те заняття. В рукавицях неможливо — не вхопиш дрібну китицю ягід. Без рукавиць боляче. Словом, дві вчорашні години пробирався через тернії до… прогнозів на рік 2024. Вже писав: рік буде вирішальним. Не лише для нас. В цілому для виживання євро-атлантичної цивілізації.

Continue reading