Хвиля Десни » 23 Вересня, 2024

Daily Archives: 23 Вересня, 2024

Культура

Житомир літературний

Published by:

Книжковий форум «Без бар’єрів. Відсіч» 20-22 вересня м. Житомир. Постфактум. Довго вагався чи їхати. Врешті, завдяки моїм друзям, потрапив на цей форум. Подія справді непересічна, бо стільки знаменитостей на один квадратний метр площі, ще годі де було й знайти, хіба на Книжковому Арсеналі.

Continue reading

Суспільство

Прості відповіді на складні запитання

Published by:

Життя складне, і не всім людям вистачає сил розуміти життєві складнощі. Тим більше, що бачення життя залежить від вікових особливостей спостерігача/учасника життєвого процесу. Єдине що ріднить людей — після невдалих спроб зрозуміти складність процесу виживання, який до того ж різні філософи описують згідно їхнього власного (а не загальнолюдського) розуміння — всі люди прагнуть простих відповідей на складні запитання.

Continue reading

Культура

Слово про Миколу Ільницького

Published by:

Далекий друг дорожчий у стократ,
Аніж невірний, лицемірний брат.
Чужа мені кров брата-лицеміра,
Я й пороху шляхів до друга рад.
***
Ця чаша Всесвіту, наповнена красою,
Утіху нам дає, хоч дихає грозою:
Безповоротно “вчора” відійшло,
Та “нині” залишається зі мною.

(Микола Ільницький. Рубаї // Микола Ільницький. Вересневі відлуння. Київ. 2011)

Continue reading

Культура

Три знімки іронічної людини

Published by:

Жодного недоброго слова чи думки у мене ніколи не було про цю людину. Захоплював його талант іронії. У бесідах і в текстах відчувався велетенський багаж прочитаних книг, який виринав натяком чи фразою, або створеним образом. Він поділився своїми багатствами – записами театральних вистав та аудіокниг, які мав, коли їх було ще небагато в мережі. Чого тільки вартий улюблений з юності «Мартін Іден»…

Continue reading

Культура

Луки Сварожі для Олега Яновського-Шпака

Published by:

Дізнався, що 20 вересня раптово пішов із життя актор, відомий журналіст, військовий кореспондент і просто хороша людина – Олег Яновський-Шпак. Я силкувався згадати, коли ми познайомилися з Олегом, і не міг. Пам’ятаю, що це був Чернігів, якийсь мистецький захід, але деталі не відтворюються.

Continue reading