Культура

Будинок творчості письменників (Ірпінь)

Ірпінський Парнас – дивовижне місце в Україні, яке впродовж десятиліть примагнічувало найталановитіших і найдотепніших людей, котрі, вириваючись із тенет компромісів і цензури, іноді ставали славою і совістю Вітчизни. Будинок творчості в Ірпені з’явився, «заселившись» до маєтку Івана Чоколова (корп. № 1) в 1936 році. Нині БТП – це комплекс ретро-корпусів котеджного типу на 7–8 кімнат.

Центром «всесвіту» була їдальня. В цьому ж – Головному – корпусі містилася бібліотека, кіно- та більярдна зала, бар, сауна. Письменники весь день працювали, кожен – у своїй «келії», а в їдальні спілкувалися між собою. Після сніданку, обіду, вечері вони часом прогулювалися алеями.

***
Територія Будинку творчості письменників в Ірпені має свій упізнаваний ландшафтний дизайн, який включає алеї, клумби, бетонні вази з квітами. Корпуси подібні між собою (втім, у кожного був свій колір), мають елементи псевдокласичного стилю – колони, балкончики з балясами тощо.

Між корпусами прокладені доріжки, яким письменники колись повигадували свої назви. Головна алея називалася «алеєю Рильського» або «стометрівкою», вона вела до корпусу № 1 (в ньому завжди жили класики, скажімо, Павло Загребельний, Юрій Яновський, Євген Гуцало, Дмитро Павличко й інші).

Доріжку від чоколовського будинку (кор. № 1) до головного корпусу (їдальні) називали «тропою» або ж «проспектом генія», а дорогу до дуже демократичного корпусу № 10 – «алеєю молодих обдарувань». На «бузковій алеї», що вела до шостого корпусу, росла стара липа, на гілках якої бавилося не одне покоління дітей та внуків письменників.

І річка Ірпінь, і ставок, до якого спускалися сходи від першого корпусу, і ліс, і поєднання дзвінкої тиші з гуркотом електричок – ці візуальні і звукові образи створювали для письменників та їхніх сімей специфічну романтичну атмосферу.

На території БТП дивувало затишком ще одне письменницьке озерце, що серед дерев і кущів впиралося в насип залізничної дороги. Шум залізниці невіддільний від вражень і спогадів про Ірпінський будинок творчості, він був обов’язковою «звуковою» частиною його культурного ландшафту.

До речі, на території БТП знято безліч художніх телесеріалів та документальних фільмів.

Володимир Коскін,
світлини автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *