Культура

У куфрі через кордон…

Згадалася розповідь світлої пам’яті шістдесятника Олеся Доріченка, блискучого поета, мистецтвознавця і художника, а колись — ще й диво-танцювальника, соліста ансамблів П.Вірського і Г.Верьовки. Мав Олесь Васильович іще одну знакомиту пристрасть: колекціонув платівки. Не відаю, скільки їх у нього було, очевидно, не одна і не дві сотні, але щоразу я йшов у його рясно заселену книжками квартиру на звуки класичної музики — схоже, програвач працював там цілодобово.

Так от, десь наприкінці 50-х — на початку 60-х під час гастролей до Канади тамтешні українці (і які — Петро Волиняк, Лео Молодожанин, Святослав Гординський!) подарували йому, молодому українському поетові Олесеві Доріченку, платівку українських дум і пісень у виконанні знаменитої капели бандуристів під орудою Григорія Китастого.

Але як перевезти цей дар в Україну?
В УРСР капела була заборонена, а тому платівка з її піснями прирівнювалася до антирадянської літератури. З усіма кримінальними висновками для того, хто її спробував би пронести через кордон.

Але Доріченко знайшов вихід!
У кожного артиста під час тривалих гастролей був свій персональний куфр, у якому зберігалися його костюми і реквізити. Всі куфри, звісно ж, проходили прикордонний та митний догляди. За невеликим винятком: не оглядали куфри Павла Вірського і ще одного соліста ансамлю… У куфр отого «ще одного» соліста Доріченко і ризикнув покласти крамольну платівку.

Ризикнув і виграв! Скарб успішно прослизнув у гольчату щілинку багатотонного замка, під яким був кордон СССР. А вже тут дістати цю «антісовєтскую» міну з її сховиська було справою техніки.

Зате скільки тогочасних діячів літератури і мистецтва переслухали потім цю платівку! Навіть Максим Рильський, довідавшись про неї од Андрія Малишка, попросив її ненадовго, щоб переписати ці унікальні думи і пісні на магнітофонну плівку. І повертаючи дуже дякував Доріченкові: «Олесю, Ви навіть не уявляєте, яке добре діло зробили!»

Отак пожинав Олесь Доріченко щедру дяку, а тимчасом іменний куфр, який провіз у собі недоторканно це національне надбання (звісно, без відома господаря), так і залишався незаслужено непошанованим.

Виправляю історичну несправедливість.
Це був куфр недавно спочилого у Бозі Григорія Чапкіса.

Валерій Ясиновський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *