Економіка

Рік нової територіальної громади

Найменшеньким – всебічний розвиток, школярикам і молоді – комфортні умови для навчання та змістовне дозвілля, старшому поколінню – належну увагу й турботу, усім жителям громади – комфортну інфраструктуру. Такі пріоритетні напрямки розвитку обрали в Деснянській об’єднаній територіальній громаді, що в Козелецькому районі. Туди «спускався» десант чернігівських журналістів, аби разом з адміністрацією та жителями громади подивитись на життя у перший рік Деснянської ОТГ.
 

— Наша громада — одна з перших в області, — розповідає Деснянський селищний голова Юрій Осташевський. – До складу громади увійшло три сільських ради: Морівська, Косачівська та Коропянська, а також селищна Деснянська (так зване військове містечко), і загалом дев’ять сіл. Це трошки більше, ніж 9 тисяч чоловіків, жінок і дітей. Розташування складне, адже в центрі громади — військовий полігон, 5 сіл знаходяться з однієї сторони, на березі Київського водосховища, ще 3 – з іншого боку, на березі Десни.

Полігон з’єднує 169 навчальний центр Сухопутних військ Збройних Сил України і Гончарівську танкову бригаду. Площа — 776 кв. км, але не густо заселена. Значна частина території вкрита лісом, діють три лісгоспи: Деснянський, Остерський і агро лісгосп. Включаємо частину природного ландшафтного парку, маємо 4 мисливських господарства.

У зв’язку з такою непростою «географією», в громаді є проблема з автобусним сполученням, а також зі станом доріг. Деякі з них не ремонтувалися з 80-х років минулого століття, нарікає Юрій Осташевський. Тому першочергову увагу та ресурси було спрямовано сюди.

Підготували відповідну програму, перерахували субвенцію облавтодору в розмірі 5 млн. гривень, вони виділили ще понад мільйон, і заасфальтували частину дороги від с. Лошакова Гута, через села Бір, Косачівка, Тужар і Сорокошичі. Це надзвичайно важливо, адже там діють дві школи, ходить шкільний автобус, тож перевезення дітей мають бути безпечними. В цьому році Деснянська ОТГ має намір створити комунальне господарство, яке буде відповідати і за стан доріг, і за організацію перевезень між селами, і за розчистку доріг в зимовий період тощо.

Журналісти поцікавилися формуванням бюджету Деснянської ОТГ. Виявилось, основне джерело надходжень – податки на доходи фізичних осіб, і оскільки значна частина жителів – військовослужбовці, виходить чимала сума, плюс надходження від підприємницької діяльності, оренди земельних ділянок. За словами селищного голови, коли приєдналася Косачівська сільська рада, люди поскаржилися, що їхні земельні паї не використовуються.

Голова звернувся до народного депутата, і той допоміг знайти інвестора. Торік орендатор з Голландії вирощував на цих землях картоплю та кукурудзу. Люди отримали плату за оренду паїв, задоволені. Зокрема, в 2017-му до бюджету ОТГ має надійти 77 мільйонів гривень, понад 51 млн. з них – власні надходження, 8,9 – дотація від держави на розвиток інфраструктури. Щоправда, очікується й реверсна дотація (вилучення) надлишку коштів у розмірі 6,8 млн. гривень.

Щодо найболючіших питань, які довелося вирішувати упродовж першого року існування громади, то Юрій Осташевський перераховує: «Перше – це відсутність законодавства по ОТГ, воно і зараз не врегульоване остаточно.

Ми вийшли на прямі фінансові взаємини з державою, прецедентів до цього не було, тому в перші місяці поступово вивчали всі нюанси, це було непросто, дещо шукали в Інтернеті, зверталися до колег за порадою. Друге – кадровий голод.

Все робилося швидко, експромтом. Проводили конкурс на заміщення посад, деякі фахівці перейшли до нас з району, деякі з Києва, переважно — це дружини чи діти військовослужбовців. Виникали питання щодо заробітної плати. Декого вчили. Нам допомагали практично всі департаменти ОДА. Я теж громадою раніше не керував, мав лише досвід голови селищної ради… Оскільки у нас надлишковий бюджет, можемо собі дозволили утримувати певні служби, певних спеціалістів, аби забезпечити потреби жителів громади».

— Перший рік з життя Деснянської ОТГ був показовим у ставленні до закладів освіти та культури, — підсумовує керівник Чернігівського центру розвитку місцевого самоврядування Ірина Кудрик. – Ремонтувалися школи в селах, капітально перекритий дах у школі смт. Десна.

Було придбано декілька комп’ютерних класів, телевізори для початкових класів, ноутбуки. Вчителі отримували доплату з бюджету громади. Щодо харчування дітей, то держава забезпечує безоплатним обідом тільки малозабезпечених. За рішенням сесії батьки школярів і вихованців садочків платять лише 40% вартості обіду, 60% компенсує бюджет громади, а діти загиблих в АТО воїнів харчуються безоплатно.

Майже всюди відремонтовані клуби, що почали відновлювати свою діяльність як центри культури та дозвілля, в деяких селах під один дах переведено бібліотеки та ФАПи, зроблено чи відновлено опалення.

Який гарний ремонт проведено в клубі села Морівськ, журналісти побачили на власні очі. А ще завітали до клубу в селі Коропє, де ремонт ще триває, та поспілкувалися зі старостами, місцевими жителями, розпитали, чи відчули вони зміни в своєму житті після створення ОТГ.

Зокрема, дізналися, що місцеві жителі найбільше радіють тому, що відремонтовано дороги, що всі 9 сіл вже цього року отримають нічне освітлення (на цю програму виділено субвенцію в розмірі 5 млн. грн.), що проведено газ у села Рудня та Отрохи.

Під час прес-туру журналісти побували також у щойно створеному Центрі первинної медицини в смт. Десна, поспілкувалися з головним лікарем, завітали до деяких кабінетів. З’ясувалося, що центр оснащений на совість, але в громаді бракує деяких фахівців-медиків, є вакансії офтальмолога, педіатра, отоларинголога. У майбутньому тут готові навіть забезпечувати таких потрібних фахівців службовим житлом.

Крім того, в Деснянській ОТГ вже почали створювати центр для літніх людей на базі колишньої Морівської дільничної лікарні. Там вже перебувають під наглядом 15-16 стареньких хворих людей. Є потреба перевести цей центр у правове поле, можливо, знайти механізми, що дозволять фінансувати його спільно з іншими громадами. Там уже формується штат фахівців, буде свій стоматолог, гінеколог, лабораторія, кабінет УЗД.

— У нас багато військовослужбовців, які не хочуть залишати десь далеко своїх немічних батьків, але не мають можливості їх доглядати тут, — коментує Юрій Осташевський. – Деякі навіть перевозять своїх родичів з окупованих територій. Кошти в цих людей є, тому, гадаю, цей заклад потрібний і буде затребуваний.

Серед найближчих планів — організувати центр розвитку для дітей, де будуть діяти різноманітні творчі гуртки та спортивні секції, докупити ще один-два шкільних автобуси. Взагалі в цій громаді багато дітей, підлітків, дошкільнят – понад 350, школярів – понад 1000, мешкають вони здебільшого у смт.Десна, але і маленькі жителі сіл не мають бути обділені увагою.

Загалом же на освіту у бюджеті громади на цей рік заплановано понад 26 мільйонів гривень. Задля покращення умов проживання і безпеки людей, голова вважає за доцільне докупити ще одну пожежну машину. В громаді вже є дві орендованих, але цього не достатньо, особливо під час критичних погодних умов (влітку під час спеки і взимку, коли частішають пожежі через несправність димарів). Отже, у перший рік існування Деснянської ОТГ вже зроблено чимало, але попереду багато роботи.

Вікторія Сидорова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *