Політика

Активний Зеленський і не той тепер Байден

Наразі, МЗС України лишається найактивнішою і найоперативнішою ланкою в системі виконавчої влади України. Тим часом коли Володимир Путін окопується у своєму бункері в Росії і бере участь у саміті G20 та інших міжнародних зустрічах дистанційно, президенту України Володимиру Зеленському наші дипломати, зокрема посол України у Великобританії Вадим Пристайко, організували низку двосторонніх зустрічей на полях Конференція ООН зі зміни клімату (COP26) у Глазго (Великобританія).

Там Володимир Зеленський зустрівся спочатку із виконуючою обов’язки канцлера Німеччини Ангелою Меркель (хоча це вже була марна трата часу, позаяк Меркель іде у політичне небуття і на світові процеси не впливає). Проте Володимир Зеленський обговорив із пані Меркель поточну безпекову ситуацію на Донбасі та перебіг перемовин для встановлення миру, енергетичну кризу у Європі та шляхи її подолання, а також актуальні питання відносин України й Німеччини, включаючи питання небезпеки для України і ЄС від запуску «Північного потоку-2».

Важливою була також зустріч Зеленського з прем’єром Канади Жастіном Трюдо. Сторони обговорили дію угоди про вільну торгівлю та лібералізацію візового режиму для поїздок українців до Канади. Під час цієї зустрічі офіційний Київ заручився підтримкою Канади щодо вступу України в НАТО.

Володимир Зеленський зустрівся також з прем’єром Греції Кіріакісом Міцсотакісом (нагадаю, Греція є учасником «Кримської платформи»), а також з деякими лідерами Близького Сходу і Африки.

Кілька ремарок щодо участі президента США Джо Байдена у саміті G20 у Римі і COP26 у Глазго. З того, що було дуже помітно із чисeльних відео – Джо Байден виглядав серйозно кволим і фізично перевтомленим. Він ледве зійшов із трапу літака у Римі, опираючись на руку своєї дружини. Під час подальших зустрічей Байден ледве перебирав ногами, його рухи були розкоординованими, повільними. Було видно, що Джо Байдену ці трансатлантичні перельоти і зустрічі даються з чималими зусиллями. Коротше – не той тепер Байден. Роки беруть своє.

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *