Політика

Угорців «сійартонули»

Офіційне, формальне приєднання Фінляндії до НАТО відбудеться сьогодні. Відбудеться також засідання Комісії Україна НАТО! Уже і флагшток для прапору Фінляндії підготовлено. Він поки порожній, але скоро з’явиться поміж прапорaми Франції та Естонії. Також має відбутись засідання міністрів закордонних справ країн НАТО, у якій візьме участь міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Це буде перше таке засідання, відтоді, як Угорщина у 2017 році заблокувала проведення Kомісій Україна-НАТО. «Глава української дипломатії проведе важливі переговори в контексті підготовки до Вільнюського саміту НАТО в липні. Дмитро Кулеба також детально обговорить кроки задля посилення обороноздатності України, зокрема нове постачання озброєння та виробництво боєприпасів, посилення санкційного тиску на Росію, створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України та гуманітарну допомогу», — повідомив речник МЗС Олег Ніколенко.

Вчора Дмитро Кулеба зустрічався з Верховним представником ЄС у справах зовнішньої пoлітики Жозепом Боррелем. Ну, це така собі «паркетна» і дружня зустріч для підтримки контактів і обміну думками. Наступного дня у Дмитра Кулеби заплановані зустрічі з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, а також з колегами з Великої Британії, США, Фінляндії, Іспанії, Нової Зеландії та Японії.

Щодо угорської блокади України в НАТО і як її вдалось подолати? Це цікава історія.

Уперше з 2017 року, відколи Угорщина розпочала блокаду українських політичних зустрічей у НАТО, її вето вдалося подолати. Угорщина, як зазвичай, планувала знову заблокувати пропозицію про проведення Kомісії Україна-НАТО, але у секретаріаті НАТО – за згодою усіх інших держав, крім Угорщини, – сказали «досить».

Фактично угорське вето було подолане. Юридично рішення провели трохи інакше, не руйнуючи принцип консенсусу. В Альянсі просто знайшли процедурний шлях зробити так, щоб угорці не насмілилися знову застосувати своє вето. І була застосована маленька хитрість. У порядок денний пакетно і нероздільно внесено питання про зустріч міністрів закордонних справ НАТО, Фінляндії і України. А не виносилось це питання окремим параграфом, як це робилося раніше. Ну, і звісно Угорщина не наважилась блoкувати усе засідання міністрів.

А Генсек Альянсу публічно попередив Угорщину, що це – не останній такий випадок. НАТО планує і надалі ігнорувати угорське вето щодо зустрічей з Україною. Це серед іншого розблокує і повноцінну участь України у саміті НАТО, який відбудеться у Вільнюсі в липні.

Наразі Угорщина відповіла на це дипломатичне приниження лише заявою глави МЗС Петера Сійярто для угорської аудиторії: він запевнив виборців, що попри «безпрецедентний тиск Заходу» Угорщина продовжить блокувати зближення України з НАТО та ЄС.

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *