Хвиля Десни » 4 Квітня, 2023

Daily Archives: 4 Квітня, 2023

Культура

Геніальний Володимир Ємець

Published by:

Сьогодні ювілей мого доброго старшого приятеля і частого співрозмовника — народного художника України Володимира Ємця. Йому було би 85, якби хвороба не забрала тіло у скромну і запущену могилу на Яцево, а душу — у вічні чертоги, які він розмальовує Богу. Бо й там треба красу наводити… Він малював мене і самого, і з сином. Ще й хотів, щоб я попозував йому фігурою для портрету Сковороди в повен зріст (тоді я був ще худий).

Continue reading

Політика

Угорців «сійартонули»

Published by:

Офіційне, формальне приєднання Фінляндії до НАТО відбудеться сьогодні. Відбудеться також засідання Комісії Україна НАТО! Уже і флагшток для прапору Фінляндії підготовлено. Він поки порожній, але скоро з’явиться поміж прапорaми Франції та Естонії. Також має відбутись засідання міністрів закордонних справ країн НАТО, у якій візьме участь міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Continue reading

Культура

Особлива вольвачівська інтонація

Published by:

Піти б у вільний вірш. Але трима
Череп’я рим і розділових знаків.
І тінь тії, котрої ще нема,
Чи вже нема, як сміху гайдамаків.
Безсилля слів. Та в пошуках ходів
Щось шепче в кров із потаємних залоз.
Можливо, все сказав я, що хотів –
Лишилося зробити, що сказалось.

(Павло Вольвач. Південний Схід. Львів: Кальварія. 2002)

Continue reading

Суспільство

Справжня мова незалежності

Published by:

В моєму дитинстві я слухав Висоцького. Слухав бо його слухав мій батько. Мій батько його просто обожнював. Мені, малому, здавалося, що це і є справжня мова незалежності та протесту. Так було, бо насправді я абсолютно нічого не знав про справжню мову незалежності та протесту.

Continue reading

Суспільство

Замість бога єресь комунізму

Published by:

Треба визнати що християнізація масковії провалилася з тріском. Нащадкам Чингізхана роздавали державні посади лише після індивідуального хрещення. Для цього хапуги легко хрестилися, не вдаючись у дрібниці, зате добре пам’ятаючи, що вони зрадили віру своїх предків. Коли 1917 московитам пояснили про «поганого царя», вони легко вбили і царя, і усю їхню династію. За цим народ їхній відкинув і насильно нав’язане їм християнство, залюбки порушивши храми та повбивавши монахів і священників — бо то було не їхнє.

Continue reading