Суспільство

На згадку про Віталія Дереха

На російсько-українській війні загинув журналіст з Тернопільщини Віталій Дерех. Він був командиром відділення протитанкового дивізіону штурмового батальйону «Айдар». Журналіст, майданівець, доброволець, воїн… Загинув Віталій Дерех біля Попасної на Луганщині…

Серед численних перфомансів та відвертих вар’ятств Дереха мені запам’ятався один особливий. Якось він зібрався і пішов ночувати в стару хату, в якій народився і в якій, з його слів, минуло його дитинство. Це була стара глиняна хата вже без вікон та дверей, в якій не жив ніхто десятки років. А він ліг там на якийсь старий матрац поміж купи мотлоху і заснув.

І потім розповідав, що це були ні з чим не порівнювані відчуття спогадів і перенесення в минуле. І що ті старі колись рідні стіни послужили йому потужним стимулятором для пам’яті.

Згадувати себе колишнього і своє минуле життя — вкрай важливий ритуал. Навіть для того, щоб звірятись із поточним моментом. Якщо нам зараз зле — то згадка себе в минулому дасть усвідомлення того, що буває інакше. А якщо нам зараз добре — то спогади ще більше укріплять радість від теперішнього спокою і добра.

Спи спокійно, Віталій.
Хай навколо тебе тепер будуть завжди рідні стіни і твої спогади ніколи не закінчуються. А твої друзі пам’ятатимуть тебе і те, що пам’ятав ти.

Володимир Гевко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *