Хвиля Десни » 17 Грудня, 2021

Daily Archives: 17 Грудня, 2021

Культура

«Сонячний танець» Олега Лишеги

Published by:

Ось уже сім років виконує Олег Лишега свій Сонячний танець десь там, де прекрасний неозорий засніжений світ… Якось я з дружиною Мотрею вирішив відвідати Олега Лишегу. А був Лишега на той час у Штатах, властиве, в одному штаті – Пенсильванії, у містечку Лемонт. Довкола там мешкають чудернацькі емігранти-оміші, що загубилися в XVI столітті й не хочуть звідти вилазити. Їздять собі на бричках, не визнають ні електрики, ні податків, ні інших цивілізаційних благ, створили свій віртуально-патріархальний світ і там собі живуть.

Continue reading

Культура

У Лишеги, на Княжому Затоні…

Published by:

Саме цього дня, 17 грудня, сім років тому сніг притрусив поетові сліди. Вже не ходитиме Олег. Навіки пішов. Одначе навічно й зостався… Чогось, мимоволі, згадується мені, принагідно, невелика Ґудзева клітка з порцеляновою пташкою, з часів Юркового мешкання у Лишеги на столичному Княжому Затоні.

Continue reading

Економіка

Решта від «зеленої» тисячі у чиюсь кишеню

Published by:

Роздуми про ковідну тисячу дилетанта, який має справу з веденням фінансових операцій. Досвід підказує: дуже складно витратити 1 тисячу гривень під обріз. Під нуль. Навіть якщо вона реальна, від неї лишається здача, вона ж решта. Хіба якась послуга коштує рівно тисячу. Або два квитки на балет по 500 гривень.

Continue reading

Суспільство

«Гарабєц сідєл на гєлочкє»…

Published by:

Цей діалог, чи то пак, монолог мав усі шанси не відбутися. Але стався той унікальний випадок, коли наша прекрасна мова – зараз без жодної іронії – послужила мимовільним тригером для чужих одкровень. Повчальних, не без політично-історичної моралі, хоч я на них не напрошувалася. Черга в американській поліклініці, сиджу, чекаю, поки покличуть. Телефонують мої, відповідаю, звичайно, не англійською.

Continue reading

Культура

Питання мови – революційне!

Published by:

Збірку творів І.Грекової легендарного видавництва «Дніпро» 1987 року я купив заради повісті «Кафедра». І справа не в тому, що новенька, вочевидь, нечитана книжка приємного формату коштувала на ОЛХ усього 10 грн. Прийнятна ціна, звісно, теж має значення. Однак не визначальне. Часто я просто не можу пройти повз старе, нікому вже не потрібне, але цікаве видання з радянського минулого.

Continue reading