Хвиля Десни » 1 Липня, 2022

Daily Archives: 1 Липня, 2022

Суспільство

Жінка із фікусом

Published by:

Жінка везла у вагоні метро велетенський фікус. Розкішний, з твердими блискучими листками. Люди обережно його обходили.
— О, боже, як вона його сюди доперла? — здивовано розглядала я міцні крислаті гілки.

Continue reading

Суспільство

… Хоч і «підбитий» наразі

Published by:

На жаль, із об’єктивних причин наразі я не воїн. Тимчасово. Не надовго. Я точно повернуся туди — до справжніх, до тих хто в окопах, до своїх хлопців, які саджають зір, дивлячись у «тєплак», «саджають» нирки, дрімаючи у вологих ямах, потерпають від спеки, умиваються дощовою водою, конкурують за лежак з членистоногими, рептиліями та земноводними, стоять на сторожі, аби решта могли спати спокійно.

Continue reading

Культура

Визнання письменницької праці

Published by:

Письменницька праця, якщо вона виконана талановито, чесно і цікаво, передбачає визнання, ширший резонанс і навіть славу. Коли цього не стається, то творчість втрачає той високий сенс, закладений у неї, хай тільки в межах того часу, в якому живе митець.

Continue reading

Культура

Вічне шукання себе

Published by:

«Засіб Макропулоса» Карела Чапека. П’єса написана 1922 року. Фільмована совітами 1983-го під назвою «Секрет її молодости». Здається, Сергій Шакуров ще жиє. Вікіпедія подає дату народження 1 січня 1942, хоча раніше була дата 1933. Менше з тим. Він зіграв ґеніяльно. Як і харківська стервозна Ґурченко.

Continue reading

Культура

Лермонтов з поезією пекла

Published by:

Вчора розмовляв по телефону з дочкою Ірою. Довго говорили про все — про війну, про життя в Німеччині, де вона зараз перебуває, про європейську культуру, про європейський побут. І раптом Іра запитує:
— А ти добре знаєш російську літературу?

Continue reading

Культура

Лебеді, квашені з горіхами

Published by:

«Російський балет» – насправді ніякий не російський. Розмови про його «скасування» через війну рф в Україні топчуться навколо «танці не винні». Натомість мало хто цікавиться походженням зірок, творців і педагогів рос. балету. То ось – наприклад, українського в його минулому і сучасному більше, ніж достатньо. А також польського, німецького, англійського, італійського, французького, шведського, латиського – левова частка, не одиниці!

Continue reading