Хвиля Десни » 24 Січня, 2023

Daily Archives: 24 Січня, 2023

Культура

Євгену Дударю – 90!

Published by:

24 січня виповнюється 90 років з дня народження одного з найвідоміших українських письменників, визнаного майстра гумору і сатири Євгена Дударя. Сатиричні твори цього письменника, які в тому числі звучать зі сцени у виконанні автора, знають і люблять мільйони українців на всіх континентах.

Continue reading

Культура

Пришиблене покоління

Published by:

Хто такий «щирий» та «уміркований» український піїт-патріот (за Винниченком)? Тепер, до 24 лютого минулого року, і не пригадаєш. «Радіо Ніч» – радше спадає на думку «найгостросюжетніший, а водночас найліричніший твір Юрія Андруховича». Звісно, се визначення не моє, а промоутерів. Тих, хто без мила просуває сучукрліт і в тин, і в ворота.

Continue reading

Суспільство

Біля дверей у минуле

Published by:

Я дивлюся на старий принтер біля смітника, радше, його залишки. Хтось виніс його сюди, бо в ньому вже немає потреби. Буденна справа. Але я зупинився, і коловорот дивних думок охопив мене. Я уявив собі, як хтось на цьому принтері роздрукував листа, який закінчив словами «Я тебе люблю». А, може, хтось розповсюджував на ньому сороміцькі вірші і жартівливі пісеньки:

Continue reading

Культура

Володимир Винниченко на чернівецькій сцені

Published by:

У час Різдва, коли народження Божої дитини сповістило про спасіння світу, вдруге дивилася «Зрадь мене» — виставу, зокрема, й про те, як народження людської дитини стало не очікуваним спасінням, а крахом ілюзій на повернення кохання чоловіка і жінки… Психологічна драма «Закон» Володимира Винниченка, за якою створено новий спектакль Чернівецького музично-драматичного театру ім. О.Кобилянської, — знакова. «Перебудовної» пори минулого століття вона розпочала «ренесанс винниченківського декадансу» в українському кіно й на театральній сцені, зокрема, в Чернівецькому театрі в постановці режисера А.Литвинчука.

Continue reading

Культура

І Плужник, і мій прапрадід…

Published by:

Один з моїх улюблених українських поетів Євген Плужник. І один з найсильніших його віршів для мене — «Я зустрів кулю за деревом». Намагаюся перекласти цей справді короткий вірш з української англійською, але це непросто. А скільки гіркої іронії, скільки моторошної краси в цих двох стродах…

Continue reading

Культура

«ВСЛ» замалюю чорним маркером

Published by:

Зайшовши у Фейсбук, побачив, що Дорж Бату, таки видалив свою сторінку. Вітаю, ми знищили українського письменника. Саме українського, адже всі його тексти — це не переклади, це все написано саме українською мовою. Мовою, за яку величезна кількість з нас бореться як за ознаку ідентичності. Наразі мова не про те, де, на кого і ким працював Дорж. Є мільйон варіантів, чому ця історія виглядала так, як виглядала. NАSА навіть підтвердила, що він певний період працював на них як контрактор. Можливо, пізніше підтвердить і те, що він працює на них зараз.

Continue reading